Putin promoveaza solidaritatea cu China pentru o noua ordine mondiala

externe

putin, xi

Presedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat miercuri alinierea profunda a tarii sale cu China, in timp ce a aparut pe scena ca invitat de onoare la o reuniune globala la Beijing, unde liderul chinez Xi Jinping si-a prezentat viziunea sa pentru o ordine mondiala reformata, relateaza CNN.

Intr-un discurs neanuntat anterior la ceremonia de deschidere a Forumului „Belt and Road”, Putin a salutat initiativa emblematica de politica externa a lui Xi ca fiind „menita sa formeze o lume mai echitabila si multipolara”.

Rusia si China impartasesc o „aspiratie pentru o cooperare egala si reciproc avantajoasa”, care include „respectarea diversitatii civilizatiei si a dreptului fiecarui stat la propriul model de dezvoltare” – a adaugat el.

Putin a vorbit dupa Xi, care a intampinat doua duzini de lideri mondiali si peste o suta de delegatii la un eveniment care a marcat cea de-a zecea aniversare a Initiativei Belt and Road – o initiativa ambitioasa, dar controversata, de a stimula conectivitatea si comertul in intreaga lume cu ajutorul proiectelor de infrastructura chinezesti.

Xi a laudat initiativa sa pentru ca a oferit un model de dezvoltare alternativ pentru lume, spunand ca „a stabilit un nou cadru pentru cooperarea internationala”.

Intalnirea din Marea Sala a Poporului de la Beijing a avut loc in umbra unui razboi in Orientul Mijlociu care ameninta sa escaladeze intr-un conflict regional mai amplu – si a servit ca o demonstratie clara a diviziunilor tot mai profunde dintre puterile mondiale.

In timp ce liderii si reprezentantii tarilor, in special din Sudul global, se reunesc in capitala chineza, presedintele american Joe Biden a sosit in Israel, intr-o demonstratie de sprijin ferm pentru aliatul sau, care a promis sa elimine Hamas dupa atacul brutal al gruparii militante islamice impotriva Israelului la inceputul acestei luni.

China si Rusia au cerut amandoua incetarea focului in conflictul in spirala si au refuzat sa condamne in mod explicit Hamas, ceea ce reprezinta un contrast puternic cu sprijinul acordat Israelului de catre SUA si liderii europeni.

In cadrul Forumului „Belt and Road” de la Beijing, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a facut apel la o incetare imediata a focului din motive umanitare.

„Sunt pe deplin constient de nemultumirile profunde ale poporului palestinian dupa 56 de ani de ocupatie, insa, oricat de grave ar fi aceste nemultumiri, ele nu pot justifica actele de teroare impotriva civililor comise de Hamas la 7 octombrie (pe care) le-am condamnat imediat”, a declarat el.

„Dar aceste evenimente nu pot justifica pedeapsa colectiva a poporului palestinian”, a mai spus Guterres.

Xi si Putin au purtat discutii dupa eveniment. Numindu-l pe Putin „vechiul meu prieten”, Xi a salutat aprofundarea increderii politice dintre cele doua natiuni si „coordonarea lor strategica stransa si eficienta”, a relatat televiziunea de stat chineza CCTV.

Vizita la Beijing este o calatorie in strainatate exceptional de rara pentru Putin, care este evitat de Occident si cautat de Curtea Penala Internationala pentru presupuse crime de razboi in Ucraina.

O ordine mondiala alternativa

Xi, cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii, si-a intensificat eforturile de a proiecta China ca un lider alternativ la SUA – cu o viziune asupra modului in care ar trebui sa fie asigurata securitatea si dezvoltarea globala.

Lideri mondiali, reprezentanti si delegatii din peste 140 de tari – inclusiv din Orientul Mijlociu si talibani – participa la reuniunea care marcheaza un deceniu de la lansarea initiativei emblematice a lui Xi, Belt and Road Initiative.

Dar, de asemenea, aceasta are loc in timp ce China se confrunta cu provocari dureroase acasa, cu o economie in incetinire, un nivel ridicat al somajului si o serie de recente si inexplicabile reasezari in esaloanele superioare ale Partidului Comunist aflat la putere.

Initiativa a mobilizat sute de miliarde de dolari din fondurile chinezesti pentru a construi porturi, centrale electrice, poduri, cai ferate si drumuri in intreaga lume – extinzand semnificativ interesele si influenta internationala a Chinei pe parcurs.

Peste 150 de tari au cooperat la acest program, despre care Beijingul spune ca a mobilizat „pana la un trilion de dolari in investitii”, stimuland cresterea in tarile in curs de dezvoltare.

Xi a propus, de asemenea, un plan de actiune in opt parti privind initiativa „Belt and Road”, inclusiv eliminarea completa a restrictiilor privind investitiile straine in productia chineza si o initiativa privind guvernanta globala a inteligentei artificiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: