Putin se uita urat la Romania: „Am fost mintiti. Lansatoarele de racheta din Romania si Polonia sunt o amenintare pentru Rusia”

externe

Lansatoarele de racheta din Romania si Polonia sunt o amenintare pentru Rusia, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Declaratia a fost facuta intr-o conferinta de presa dupa o intalnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban.

„Vreau sa explic logica comportamentului nostru. Ni s-a promis ca nu vor muta infrastructura NATO catre Est, niciun centimetru. Acum vedem unde sunt rachetele, in Polonia, in Romania, tarile baltice. Au zis ceva si au facut altceva. Am fost mintiti”, a spus Vladimir Putin.

Presedintele rus a spus ca SUA au iesit din Tratatul antirachete balistice (Tratatul ABM), desi Rusia a incercat sa le convinga sa nu faca aceasta.

„Am incercat mult timp sa le convingem sa nu o faca. Acesta este unul dintre tratatele fundamentale pentru asigurarea securitatii in lume. Cu toate acestea, Statele Unite au facut ceea ce au facut – s-au retras, iar acum lansatoare antiracheta sunt in Romania si sunt pe cale sa fie instalate si in Polonia, daca nu au fost deja amplasate”, a afirmat Putin, citat de TASS.

Referitor la scutul american antiracheta, presedintele rus a spus ca, in cele doua tari, exista lansatoare MK-41, pe care pot fi instalate sisteme ofensive Tomahawk, capabile sa acopere teritoriul Rusiei pe mii de kilometri. „Ei bine, nu este asta o amenintare pentru noi?”, a intrebat retoric Vladimir Putin in aceeasi conferinta de presa.

Rusia a sustinut ca sistemul terestru Mk-41 poate lansa rachete Tomahawk, iar in 2019 Ministerul Apararii rus chiar a propus SUA sa distruga lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de aparare antiracheta din Romania, care ar incalca Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF). Tratatul si-a incetat existenta in august 2019.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a afirmat marti ca omologul sau american Antony Blinken a recunoscut ca exista motive pentru a discuta despre preocuparile Rusiei pentru securitatea sa cu privire la Ucraina, potrivit AFP.

“Antony Blinken a fost de acord ca exista motive pentru a continua dialogul (pe tema securitatii Rusiei). Vom vedea cum va merge”, a declarat Serghei Lavrov la televiziunea rusa, dupa convorbirea telefonica cu secretarul de stat american.

Seful diplomatiei ruse nu a spus niciun cuvant despre Ucraina sau despre trupele ruse desfasurate in apropiere de tara vecina, unde la putere se afla un guvern prooccidental, in timp ce Washingtonul acuza Moscova de pregatirea unei invazii si cere o retragere militara “imediata”, noteaza AFP.

Potrivit lui Lavrov, problema-cheie pentru Moscova ramane respingerea de catre Occident a principiului privind “indivizibilitatea securitatii”, cu alte cuvinte, ideea ca niciun stat nu-si poate consolida securitatea in detrimentul altuia.

Conform Moscovei, aceasta este ceea ce face Occidentul cu extinderile succesive ale NATO, care ameninta Rusia. Membrii Aliantei considera insa ca fiecare tara ar trebui sa fie libera sa-si aleaga aliatii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: