externe

Putin vrea sa negocieze cu Occidentul o noua ordine mondiala

Vladimir Putin vrea sa negocieze cu Occidentul o noua „intelegere” care sa reglementeze relatiile Rusiei cu lumea occidentala, intrucat considera ca acordurile incheiate la sfarsitul Razboiului Rece nu mai reflecta realitatea lumii de astazi, a declarat un purtator de cuvant al presedintelui turc Recep Erdogan pentru CNN, citat de Digi24.

„Intelegem ca domnul Putin vrea sa aiba o noua mare negociere, o noua intelegere cu Occidentul. Este vorba, partial, despre Ucraina, fara indoiala, dar cadrul mai larg este, de fapt, o noua reglementare intre Rusia si lumea occidentala”, a declarat Ibrahim Kalin, purtator de cuvant al Presedintiei Turciei. „Exista o noua Rusie, exista o noua lume, exista o noua realitate, iar ei vor sa aiba un nou acord. Ca urmare, intreaga ordine mondiala liberala este supusa unui mare test”, a spus purtatorul de cuvant al lui Erdogan.

Turcia, desi critica invazia rusa si recenta miscare a presedintelui Vladimir Putin de a anexa noi teritorii din Ucraina, a mentinut relatii bune cu Kremlinul si a mediat in aceasta vara acordul care permite transportul de cereale din porturile ucrainene, reaminteste CNN.

Vineri, Erdogan a vorbit la telefon cu Putin despre „ultimele evolutii” in razboiul din Ucraina, inclusiv despre „incheierea” lui.

Purtatorul sau de cuvant, Ibrahim Kalin, este convins ca negocierile dintre Moscova si Kiev vor fi reluate la un moment dat, in ciuda faptului ca dupa anexarile ilegale, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret prin care a decis ca niciodata nu va negocia cu Moscova atat timp cat la conducere se afla Vladimir Putin.

In aceste conditii, pare inevitabil ca razboiul sa mai continue pentru o perioada de timp, iar intrebarea este cat de multe pagube vor fi fost produse inainte de reluarea negocierilor, a aratat purtatorul de cuvant al lui Erdogan. „Intrebarea este: cand ne vom intoarce masa negocierilor si cat de mult rau va fi fost facut pana atunci”, a declarat Ibrahim Kalin in discutia de la CNN.

El a spus insa ca oprirea negocierilor era de asteptat si sustine ca a discutat recent despre aceasta problema cu Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate nationala. In acest context a spus oficialul turc ca este in joc un aspect si mai important atunci cand vine vorba despre implicarea Rusiei in negocieri, si anume dorinta lui Putin de a stabili de fapt o noua ordine mondiala.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Un nou razboi sta sa izbucneasca. Presedintele Azerbaidjanului: „Nu putem sta si astepta vazand cum Franta, India si Grecia inarmeaza Armenia impotriva noastra”

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lansat un nou avertisment razboinic in conflictul pe care tara…

7 minute ago

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

44 de minute ago

Burduja cel viteaz: „Vreau sa vad daca Nicusor Dan are curajul sa se lupte cu mine pe argumente, il provoc la o dezbatere”

Sebastian Burduja si-a depus, sambata, candidatura la Primaria Capitalei, si a declarat cu acest prilej…

40 de minute ago

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

4 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

4 ore ago