Qatar il acuza pe Netanyahu ca a obstructionat in mod deliberat eforturile de mediere in Gaza
Qatar l-a criticat dur pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzandu-l ca a obstructionat in mod deliberat incetarea focului si negocierile cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor, pentru castig politic personal, potrivit The Guardian.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Doha, Majed al-Ansari, a declarat miercuri seara ca guvernul sau a fost „ingrozit” de presupusele declaratii ale lui Netanyahu in care a criticat eforturile de mediere ale tarii cu privire la razboiul din Gaza, adaugand ca comentariile liderului israelian au fost „iresponsabile si distructive” dar „nu este surprinzator”.
„Daca presupusele remarci se vor dovedi adevarate, premierul israelian ar impiedica si submina procesul de mediere din motive care par sa-i serveasca in cariera politica, in loc sa acorde prioritate salvarii de vieti nevinovate, inclusiv de ostatici israelieni”, a scris Ansari pe X.
Biroul lui Netanyahu nu a dat inca un raspuns in disputa publica, care ameninta sa complice negocierile deja dificile privind ajutorul, incetarea focului si eliberarea a aproximativ 130 de ostatici despre care se crede ca sunt inca in captivitate in Fasia Gaza.
Cel putin 20 de persoane au fost ucise si 150 au fost ranite in timp ce asteptau distribuirea ajutoarelor in orasul Gaza, au declarat joi autoritatile locale, in timp ce luptele aprige continua in teritoriul asediat. Hamas a dat vina pe Israel pentru atac. Fortele de Aparare Israelului nu au raspuns imediat unei cereri de comentarii.
Joi, ministrul israelian de finante, de extrema-dreapta, Bezalel Smotrich, a pus paie peste foc cu o postare pe X, acuzand Qatarul ca este responsabil pentru atacul Hamas din 7 octombrie, numind statul din Golf „patronul Hamas” si „o tara care sustine si finanteaza terorismul”.
Declaratia lui Ansari a venit ca raspuns la inregistrarile intalnirii cu usile inchise a lui Netanyahu cu membrii familiilor ostaticilor de la inceputul acestei saptamani, obtinute de Channel 12, in care ar fi spus ca rolul Qatarului in procesul de mediere este „problematic”.
Premierul le-ar fi spus rudelor ca nu a multumit in mod intentionat Qatarului pentru eforturile depuse pana in prezent si ca si-a exprimat furia fata de SUA, cel mai important aliat al Israelului, pentru ca au decis sa pastreze o baza militara in statul petrolier semidemocrat.
„In opinia mea, Qatar nu este diferit, in esenta, de ONU. Nu este diferita, in esenta, de Crucea Rosie si, in anumite privinte, este si mai problematic. In acest moment sunt pregatit sa folosesc orice actor care ma va ajuta sa aduc [ostaticii] acasa. Nu imi fac iluzii despre [Qatar]. Au parghiile necesare”, ”, a spus el.
Israelul a sustinut de mult timp ca organizatiile internationale precum ONU sunt partinitoare si impotriva lui. In ultimii ani, Doha si-a creat un rol de mediator international in conflicte precum cele din Ucraina, Sudan si Afganistan, precum si in rundele anterioare de lupte din Gaza. Are legaturi stranse cu Hamas si gazduieste mai multi membri ai aripii sale politice.
Qatarul, impreuna cu Egiptul si SUA, a servit ca mediator principal in razboiul de trei luni din Gaza, declansat de atacul Hamas asupra Israelului, in care 1.140 de persoane au fost ucise si aproximativ 250 luate ostatici. Ofensiva Israelului, despre care se spune ca va eradica complet gruparea militanta palestiniana, a ucis peste 25.700 de oameni si a stramutat aproximativ 85% din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fasiei din casele lor.
Qatarul a avut o contributie importanta in asigurarea unui armistitiu de o saptamana in noiembrie, in care peste 100 de ostatici israelieni au fost eliberati in schimbul a 240 de femei si copii palestinieni detinuti in inchisorile israeliene.
Numeroase runde de negocieri au stagnat de atunci. Se crede ca actualul acord in curs de revizuire include o pauza de 30 de zile in lupta, timp in care ostaticii israelieni ramasi vor fi eliberati in mai multe transe, dar partile sunt departe de a conveni asupra unor masuri mai permanente pentru a pune capat conflictului.
Eforturile diplomatice recente au fost umbrite de cele mai grele lupte din Gaza din acest an, centrate pe orasul Khan Younis, pe care armata israeliana a declarat miercuri ca l-a „incercuit” dupa doua zile de atacuri aeriene si lupte terestre aprige.
Cele trei spitale din Khan Younis au fost izolate de lupte, au declarat organizatiile Medici fara Frontiere si Semiluna Rosie Palestiniana. Miercuri, un centru din oras, condus de agentia ONU pentru refugiati palestinieni, unde aproximativ 800 de persoane cautasera adapost, a fost lovit de bombardamente, potrivit directorului agentiei. Douasprezece persoane au fost ucise si 75 au fost ranite, iar echipele medicale nu au putut accesa cladirea.
Israelul a negat ca fortele sale sunt responsabile pentru atac.
Sprijinul pentru razboi ramane ridicat in randul israelienilor, dar sondajele de opinie arata un sprijin mai scazut pentru Netanyahu si coalitia sa de extrema dreapta. Mitingurile saptamanale de sambata seara care cer eliberarea ostaticilor au fost completate in ultimele saptamani cu apeluri tot mai mari la alegeri.
Uciderea, marti, a 21 de soldati israelieni care minau cladiri pentru a le demola si care au fost loviti de grenade – cel mai mortal incident pentru fortele israeliene in conflict pana in prezent – a alimentat disidenta publica.
Miercuri seara, traficul pe o autostrada importanta a fost blocat pentru scurt timp, in timp ce mii de oameni au participat la Tel Aviv la un protest organizat de grupurile de promovare a femeilor, cerand o propunere imediata a guvernului pentru un nou acord de eliberare a ostaticilor.