Qatarul va furniza gaze naturale lichefiate Germaniei incepand cu 2026, timp de 15 ani

externe

Qatarul va furniza gaze naturale lichefiate (GNL) Germaniei, in cadrul unui acord pe 15 ani semnat marti, in timp ce prima putere economica europeana se straduieste sa inlocuiasca livrarile de gaze rusesti, care au fost intrerupte in timpul razboiului din Ucraina, potrivit agentiei Associated Press..

Oficialii nu au oferit nicio valoare in dolari pentru acest acord, care va incepe in 2026. Conform acordului, Qatar ar urma sa trimita pana la 2 milioane de tone de gaz in Germania prin intermediul unui terminal in constructie la Brunsbuettel.

Acordul implica atat Qatar Energy, firma de stat a natiunii, cat si ConocoPhillips, care are participatii in campul de gaze naturale offshore din Golful Persic pe care Qatar il imparte cu Iranul.

In timp ce tarile europene au sprijinit Ucraina dupa invazia Rusiei din februarie, Moscova a redus livrarile de gaze naturale folosite pentru incalzirea locuintelor, generarea de electricitate si functionarea industriei. Acest lucru a creat o criza energetica care alimenteaza inflatia si creste presiunea asupra companiilor, dupa ce preturile au crescut masiv.

Germania, care primea mai mult de jumatate din gazele naturale din Rusia inainte de razboi, nu a mai primit niciun fel de gaz din Rusia de la sfarsitul lunii august.

Tara construieste cinci terminale de gaz natural lichefiat ca parte esentiala a planului sau de inlocuire a livrarilor rusesti, iar primele sunt asteptate sa intre in functiune in curand. O mare parte din aprovizionarea actuala cu gaze a Germaniei provine din sau prin Norvegia, Olanda si Belgia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: