Rapoartele false potrivit carora Ucraina ar fi furnizat teroristilor Hamas arme occidentale, preluate imediat de propaganda lui Trump. „Totul face parte dintr-un plan pus la punct de Kremlin”, acuza ucrainenii

externe

Marjorie Taylor Green, dezinformare, arme, ucraina, hamas, Rusia, propaganda, Donald Trump

Amestecul Rusiei in atacurile teroriste intreprinse sambata de miscarea Hamas devine tot mai evident, pe masura ce propaganda rusa si trumpista se straduiesc sa demonstreze ca, de fapt, ucrainenii ar fi vinovati de aceste atacuri.

La putin timp dupa ce pe retelele sociale a fost difuzat un filmulet in care luptatori Hamas sunt prezentati etaland arme occidentale, primite, aparent, de la ucraineni, una dintre cele mai cunoscute „trompete” ale lui Donald Trump, Marjorie Taylor Green, membra a Camerei Reprezentantilor si posibil partenera a fostului lider republican in cursa pentru Casa Alba de anul viitor, a facut o solicitare bizara: ea a solicitat Israelului sa transmita seriile tuturor armelor americane folosite de Hamas impotriva acestei tari.

„Vin aceste arme din Afganistan? Sau vin din Ucraina? Este foarte posibil ca ambele raspunsuri sa fie adevarate”, a scris Green pe pagina ei X (Twitter).

Colonelul Petro Cernik, un cunoscut expert militar ucrainean, este convins ca toate aceste actiuni pe retelele sociale sunt perfect sincronizate si fac parte dintr-un plan masiv de dezinformare, pus la cale de Kremlin.

„Vreau sa subliniez ca Hamas nu ar fi efectuat acest atac fara un sprijin cuprinzator, in primul rand din partea serviciilor de informatii rusesti si a principalului inamic al Israelului, Iranul. Sunt suta la suta sigur ca ei au fost cei din spatele acestei operatiuni. Cu toate acestea, exista un detaliu important: rusii au inceput sa raspandeasca in mod activ dezinformarea. Ei sustin ca Hamas este inarmat cu arme furnizate de Ucraina sau ca Ucraina transfera cumva arme pe care le-a primit de la aliati, pentru ca America si restul lumii sa inceteze sa mai trimita ucrainenilor arme. Dar asemenea afirmatii sunt absurde. In primul rand, din punct de vedere geopolitic, Israelul este un aliat strategic al Ucrainei, in ciuda faptului ca nu a furnizat direct arme Ucrainei. Dar arme israeliene sunt furnizate tarilor europene, care le livreaza ulterior Ucrainei. Ei bine, unul dintre motivele acestor acuzatii coordonate este incercarea de a intrerupe acest flux.

Modelul israelian este considerat a fi un model de lucru pentru Ucraina. Israelul este un aliat strategic al Statelor Unite, iar Statele Unite sunt un aliat strategic al Ucrainei. Prin urmare, este imposibil de afirmat ca am putea teoretic sa vindem astfel de arme”, a mentionat colonelul.

Potrivit lui Petro Chernik, ca sa ajunga din Ucraina in Fasia Gaza, armele ar trebui totusi sa fie transportate pe mare sau pe uscat, ceea ce este imposibil.

„Nu putem face asa ceva prin Iran, deoarece am impus sanctiuni acestei tari pentru cel putin cincizeci de ani inainte. Prin alte tari, cum ar fi Egipt, Siria sau Iordania, este de asemenea imposibil de facut acest lucru, deoarece am avea nevoie de rutele logistice corespunzatoare. Prin urmare, orice informatie legata de vanzarea de arme catre Hamas nu este altceva decat o operatiune de dezinformare, vizand descurajarea ajutorarii Ucrainei de catre aliatii sai occidentali”, a explicat Chernik.

In hora dezinformarii s-au prins si ministrul rus de externe dar si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov care au iesit aproape simultan cu astfel de declaratii azi dimineata.

Potrivit lui Lavrov, armele pe care le-a primit Ucraina „se raspandesc in intreaga lume prin contrabandisti si dealeri” si se presupune ca acesta este un „fapt cunoscut”.

Dupa cum a declarat ministrul rus de externe, chiar acum, in Orientul Mijlociu, „astfel de arme” ar fi „cazut in mainile unor criminali si ajuta la uciderea populatiei civile”.

Lavrov considera ca, daca SUA trimit mai putine arme in Ucraina, „sarcinile” stabilite de Vladimir Putin pentru „operatiunea militara speciala vor fi indeplinite mai repede”.

La randul lui, Peskov a declarat ca „in mod clar, toate sutele de mii de tone de arme pe care Occidentul colectiv le trimite in Ucraina nu raman acolo. Traficantii de arme vand unele dintre ele in cealalta jumatate a lumii, punand alte tari si regiuni ale lumii in pericol de moarte. Acest lucru este perfect clar pentru toata lumea”.

El a subliniat necesitatea publicarii unor rapoarte pe aceasta tema.

„In mod clar, israelienii vor analiza temeinic de unde au ajuns armele din regiune. Israelul dispune de infrastructura de informatii necesara pentru a-si da seama de unde provin anumite arme”, a subliniat purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Si din peisaj nu era sa lipseasca tocmai Dmitri Medvedev, care a declarat: „Mai, mai, prieteni din NATO, iata? Armele furnizate regimului neonazist din Ucraina sunt folosite pe scara larga in Israel”, a scris el pe canalul sau Telegram. Medvedev a avertizat ca acest armament, „la fel ca si armele lasate in urma de fortele americane care au fugit din Afganistan”, va fi folosit in continuare in mod necontrolat in toate locurile cu probleme.

Medvedev a remarcat ca si inainte „autoritatile ucrainene corupte aveau obiceiul de a comercializa tot ce le cadea in mana”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: