Raport SIPRI: Cheltuielile militare au depasit cel mai inalt nivel de dupa razboiul rece

externe

tun, razboi

Cheltuielile militare in Europa au depasit din nou, in 2022, nivelul atins la sfarsitul razboiului rece, cu o crestere record in ultimele trei decenii, stimulata de invadarea Ucrainei de catre Rusia, potrivit unui raport de referinta dat publicitatii luni, transmite AFP, citata de Agerpres.

Pe toate continentele la un loc, cheltuielile militare au atins anul trecut un nou varf de 2,240 miliarde de dolari, sau 2,2% din PIB-ul mondial, potrivit datelor furnizate de Institutul International de Cercetare a Pacii din Stockholm (SIPRI).

Acesta este al optulea an consecutiv de crestere a investitiilor in fortele armate din intreaga lume.”Sunt atrase de razboiul din Ucraina, care creste bugetele europene, dar si de tensiunile nerezolvate si tot mai mari din Asia de Est” dintre China, pe de o parte si, pe de alta parte, Statele Unite si aliatii lor asiatici, a subliniat pentru AFP cercetatorul Nan Tian, unul dintre coautorii studiului.

Europa a cheltuit, dupa scaderea inflatiei, cu 13% mai mult pentru armatele sale, intr-un an marcat de invazia rusa in Ucraina, potrivit raportului. Este atat cea mai puternica crestere din ultimii 30 de ani, cat si o revenire la nivelul cheltuielilor din 1989, anul caderii Zidului Berlinului.”Este ceva ce nu s-a mai intamplat de la sfarsitul razboiului rece”, a spus Tian.

Numai Ucraina si-a marit cheltuielile de sapte ori, ajungand la 44 de miliarde de dolari, o treime din PIB-ul sau, fara a lua in calcul cele cateva zeci de miliarde de donatii de armament din strainatate, precizeaza SIPRI. Cheltuielile Rusiei au crescut cu 9,2%, conform estimarilor institutului.

„Dar chiar daca eliminati cele doua natiuni in conflict, cheltuielile in Europa au crescut semnificativ”, a precizat Tian. Aceste cheltuieli europene, care au ajuns la 480 de miliarde de dolari in 2022, au crescut deja cu peste o treime in zece ani, iar tendinta este de asteptat sa continue sa se accelereze in urmatorul deceniu. Am putea vedea in mod „potential” niveluri de crestere similare cu 2022 timp de cativa ani, estimeaza cercetatorul SIPRI .

Dupa ce au scazut dramatic in anii 1990, cheltuielile militare globale au crescut incepand cu anii 2000. Ele au fost initial determinate de investitiile majore ale Chinei in armata sa, apoi de reinnoirea tensiunilor cu Rusia dupa anexarea Crimeei in 2014.

Numai Statele Unite au reprezentat anul trecut 39% din cheltuielile globale. Alaturi de China, situata pe al doilea loc cu 13%, cele doua tari reprezinta mai mult de jumatate din investitiile militare ale lumii. Urmeaza Rusia (3,9%), India (3,6%) si Arabia Saudita (3,3%).

„China investeste masiv in fortele sale navale pentru a-si spori raza de actiune inspre Taiwan, evident, si dincolo de Marea Chinei de Sud”, a spus Tian. Japonia, dar si Indonezia, Malaysia, Vietnam si Australia incearca sa tina pasul.

Regatul Unit este prima tara europeana in privinta cheltuielilor militare, ocupand locul al saselea (cu 3,1% din totalul mondial) inaintea Germaniei (2,5%) si a Frantei (2,4%), cifre care includ donatiile catre Ucraina.

Marea Britanie, al doilea donator dupa Statele Unite, „cheltuieste in mod traditional mai mult decat Germania si Franta si a donat mai mult decat Germania si Franta”, subliniaza Tian, reliefand statutul de prima natiune europeana din punct de vedere al cheltuielilor militare.

In Europa, tari precum Polonia, Tarile de Jos si Suedia se numara printre statele care si-au crescut cel mai mult investitiile militare in ultimul deceniu.

Luna trecuta, un alt raport SIPRI a indicat ca importurile de arme in Europa aproape s-au dublat (+93%) in 2022, ca urmare a livrarilor masive catre Ucraina, care a devenit a treia cea mai mare destinatie la nivel global.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: