Rascoale in toata Rusia. In Omsk, cei mobilizati cu forta au incercat sa-i ia si pe politisti cu ei pe front: „Veniti sa muriti cu noi in transee” – Video

externe

Noi imagini care dovedesc ca nemultumirea este tot mai mare in Rusia ca urmare a mobilizarii fortate decretate de Valdimir Putin pentru razboiul din Ucraina. Intr-un oras dintr-o regiune saraca a Rusiei, Omsk, cei fortati sa mearga pe front au incercat sa-i ia cu ei si pe politisti.

Aceste imagini au fost filmate in orasul Bolserecie, din regiunea Omsk. Jurnalistul Tadeusz Giczan afirma ca tinerii mobilizati fortat au incercat sa-i cu ei pe politisti in autobuzele care ii duc pe front: „Veniti sa muriti cu noi in transee”.

Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambata amendamentele legislative ce prevad pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru militarii care dezerteaza sau refuza sa lupte in perioade de mobilizare, cum este cazul in prezent in urma conflictului cu Ucraina, relateaza agentiile AFP si EFE.

Citeste si: „Mobilizarea partiala” e generala. Un pensionar de 63 de ani, obligat sa mearga pe front: „Am diabet si ischemie cerebrala”

Astfel, articolul 333 din Codul Penal rus a fost completat cu un paragraf ce prevede ca ”lipsa de la locul serviciului militar fara permisiune, dezertarea cu arme, precum si dezertarea unui grup in timpul mobilizarii sau legii martiale, in timp de razboi sau in conditii de conflict armat va fi sanctionata cu pedeapsa privativa de libertate intre 5 si 15 ani”.

De asemenea, militarii rusi care se predau voluntar inamicului risca intre 3 si 10 ani de inchisoare, pedepse similare fiind prevazute pentru refuzul de a indeplini ordinele primite de comandanti sau pentru refuzul de a participa la lupte.

Pe de alta parte, amendamentele legislative prevad ca jafurile comise in timp de razboi sau de conflict armat sunt pasibile de pedepse pana la 15 ani de inchisoare.

Potrivit Kremlinului, Putin a promulgat de asemenea legea care faciliteaza dobandirea cetateniei ruse pentru strainii care se inroleaza pentru cel putin un an in armata rusa, lege adoptata in contextul in care Rusia cauta prin toate mijloacele sa recruteze soldati care sa lupte in Ucraina, tara care la randul ei si-a creat inca de la inceputul invaziei ruse, in februarie, o ”legiune internationala” pentru combatantii straini.

Intre timp, dupa ce Putin a anuntat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezervisti, cinci deputati din partidul sau Rusia Unita au cerut sa redevina militari activi in armata. ”Am servit in armata sovietica in Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am iesit din armata cu gradul de maistru militar, acum sunt maior in rezerva. Si trebuie sa-mi fac datoria”, a declarat unul dintre acesti deputati, Oleg Kolesnikov, potrivit CNN.

Pe de alta parte, sambata la pranz au reinceput in mai multe orase rusesti protestele convocate de miscarea de opozitie a tinerilor ”Vesna” impotriva mobilizarii si razboiului din Ucraina, relateaza agentia EFE.

Potrivit OVD-Info, un ONG care sustine ca tine o evidenta a arestarilor la aceste proteste, pana ”la ora 12:30 GMT peste 120 de persoane fusesera arestate deja in 11 orase”, printre care Novosibirsk, Tomsk, Habarovsk sau Ivanovo. Noi proteste sunt asteptate sa inceapa de asemenea la Moscova si Sankt Petersburg.

Mai mult despre:

Comentarii: