Razboiul tehnologic dintre China si SUA se intensifica. Beijingul tocmai a incetat sa exporte doua minerale de care au nevoie producatorii de cipuri

analize

Exporturile Chinei de galiu si germaniu, doua minerale rare esentiale pentru fabricarea semiconductorilor au scazut la zero in august, la o luna dupa ce Beijingul a impus restrictii asupra vanzarilor in strainatate, invocand securitatea nationala, potrivit CNN.

China produce aproximativ 80% din galiu din lume si aproximativ 60% din germaniu, potrivit Critical Raw Materials Alliance, dar luna trecuta nu a vandut niciunul dintre minereuri, potrivit datelor vamale.

In iulie, China a exportat 5,15 tone metrice de produse forjate cu galiu si 8,1 tone metrice de produse forjate cu germaniu.

Intrebat despre lipsa exporturilor luna trecuta, He Yadong, un purtator de cuvant al Ministerului Comertului din China, a spus intr-o conferinta de presa joi ca ministerul a primit cereri de la companii pentru a exporta cele doua materiale. „Unele cereri au fost aprobate”, a spus el, fara a detalia.

A doua cea mai mare economie a lumii se confrunta deja cu o cerere interna slaba si cu o criza a locuintelor. Luna trecuta, exporturile au suferit cea mai mare scadere din ultimii trei ani, dand o noua lovitura redresarii sale slabite.

Analistii spun ca restrictionarea exporturilor este o „sabie cu doua taisuri” care poate afecta economia chineza si poate accelera mutarea lanturilor de aprovizionare in afara tarii.

China este liderul mondial in producerea celor doua elemente, dar exista producatori alternativi, precum si inlocuitori disponibili pentru ambele materiale, au declarat analistii Eurasia Group intr-un raport de cercetare din iulie.

Impactul prabusirii exporturilor se face deja simtit acasa. Pretul galiului a scazut in China, deoarece licentele speciale la export au determinat acumularea de stocuri.

Joi, pretul spot al galiului s-a situat la 1.900 de yuani (260 de dolari) pe tona metrica, in scadere cu aproape 20% fata de inceputul lunii iulie, potrivit informatiilor de la Shanghai Metal Market.

Intre timp, pretul spot al germaniului a crescut usor din cauza ofertei reduse, ajungand joi la 10.050 de yuani (1.376 USD) pe tona metrica.

In iulie, Beijingul a declarat ca cele doua elemente, care sunt utilizate pentru o varietate de produse, inclusiv cipuri de computer si panouri solare, vor fi supuse controalelor la export pentru a proteja „securitatea si interesele nationale” ale tarii.

Incepand cu 1 august, exportatorii trebuie sa solicite licente speciale pentru a le expedia in afara tarii.

Miscarea a intensificat un razboi tehnologic cu Statele Unite ale Americii privind accesul la tehnologia avansata de fabricare a cipurilor, care este vitala pentru orice, de la smartphone-uri si masini cu conducere autonoma pana la fabricarea de arme.

In octombrie anul trecut, administratia Biden a interzis companiilor chineze sa cumpere cipuri avansate si echipamente de fabricare a cipurilor, fara licenta. La inceputul acestui an, Japonia si Tarile de Jos s-au alaturat efortului, ceea ce a redus si mai mult exporturile de fabricare a cipurilor catre China.

Beijingul a ripostat lansand o ancheta de securitate cibernetica asupra producatorului american de cipuri Micron in aprilie, inainte de a-i interzice sa vanda companiilor chineze care lucreaza la proiecte cheie de infrastructura.

Mai multe restrictii ar putea veni dupa ce Huawei a introdus luna trecuta smartphone-ul Mate 60 Pro, trimitand unde de soc in lumea tehnologiei. Modelul este alimentat de un cip avansat, care a fost creat in ciuda sanctiunilor americane menite sa-l rimpiedice pe gigantul tehnologic chinez sa acceada la o astfel de tehnologie.

Lansarea Mate 60 Pro a „creat presiuni politice” pentru ca Statele Unite sa intensifice sanctiunile impotriva Huawei si Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), producatorul chinez de cipuri despre care se crede ca ar fi fabricat semiconductorul, au scris analistii Jefferies.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: