Reactia Moscovei la moartea lui Navalnii: „A fost un accident, se mai intampla”

externe

Alexei Navalnii, banuiala, otravit, inchisoare

Vladimir Dzhabarov, prim-vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri internationale a Consiliului Federatiei Ruse, a declarat vineri ca „Rusia nu avea niciun motiv” sa-i faca rau lui Alexei Navalnii.

„Cred ca Occidentul va profita si de aceasta situatie, suntem obisnuiti cu asta, dar sa ramana pe constiinta lor. In orice caz, Rusia nu avea niciun motiv sa afecteze sanatatea lui Navalnii, in niciun fel, absolut niciunul. Omul ispasea o pedeapsa, mai avea de executat cativa ani. Cred ca a fost un accident, se mai intampla”, a declarat sparlamentarul la postul de radio Govorit Moskva, citat de publicatia rusa Baza.

Iata insa cum arata Navalnii cu doar doua zile in urma, pe 15 februarie:

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri ca Moscova a fost informata cu privire la moartea lui Navalnii, anunta agentia de stiri de stat RIA Novosti.

Intrebat despre informatiile potrivit carora activistul incarcerat ar fi murit din cauza unui cheag de sange, Peskov a declarat ca medicii ar trebui sa stabileasca cauza mortii sale.

La randul ei, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat ca reactia liderilor NATO la moartea lui Alexei Navalnii „dezvaluie adevarata lor fata”.

„Nu exista inca o examinare medico-legala, dar concluziile Occidentului sunt deja pregatite”, a spus ea intr-o declaratie pe retelele de socializare.

De asemenea, sefa canalului de propaganda Russia Today, Margarita Simonyan, a comentat moartea lui Navalnii pe canalul ei de Telegram: „Asteptam sa vad cine va fi primul care va declara ‘asasinat politic’. The Guardian pare sa fie primul… Nici macar nu voi incepe sa le explic, ca nu avea rost sa-l ucida, mai ales inainte de alegeri, ca ar fi fost favorabil exact fortelor opuse. Nu este nimic de explicat, cand ei stiu deja totul foarte bine”.

Citeste si: Presedintele Letoniei o spune pe sleau: „Navalnii a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt”. Reactii dure ale liderilor europeni

Purtatoarea de cuvant lui Navalnii, Kira Iarmis, aflata in exil, a declarat ca nu poate confirma anuntul serviciului penitenciar pana cand avocatul sau nu va vizita colonia penitenciara IK-3 din asezarea Kharp.

Avocatul lui Navalnii, Leonid Soloviov, a declarat ca familia activistului l-a instruit sa evite sa comenteze „absolut orice”.

Citeste si: A murit in inchisoare Alexei Navalnii, liderul Opozitiei din Rusia. Anunt oficial: „S-a simtit rau dupa o plimbare”

Liderul opozitiei ruse Alexei Navalnii, incarcerat intr-o colonie penitenciara, a murit, a anuntat vineri serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde acesta isi ispasea pedeapsa, anunta numeroase agentii de presa internationale.

Serviciul Federal de Penitenciare din Yamal a  anuntat ca „la data de 16.02.24, in colonia corectionala numarul trei, detinutul Navalnii s-a simtit rau dupa o plimbare, pierzandu-si aproape imediat cunostinta. Lucratorii medicali ai institutiei au sosit imediat, a fost chemata echipa de ambulanta. Au fost efectuate toate masurile de resuscitare necesare, care nu au dat un rezultat pozitiv. Medicii au declarat decesul condamnatului. Cauzele decesului au fost stabilite.”

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat indirect ca Navalnii a murit.

Navalnii, in varsta de 47 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti adversari ai lui Putin, era detinut intr-o inchisoare aflata la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de inchisoare in cadrul unui „regim special”.

La inceputul lunii decembrie, el disparuse dintr-o inchisoare din regiunea Vladimir, unde isi ispasea o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare pentru acuzatii de extremism si frauda, pe care el le-a numit razbunare politica pentru ca a condus opozitia anti-Kremlin din anii 2010. El nu se astepta sa fie eliberat in timpul vietii lui Putin.

Navalnii a contribuit la organizarea protestelor din 2011-2012 din Rusia, facand campanie impotriva furturilor electorale si a coruptiei guvernamentale.

Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins in 2013, cand a obtinut 27% din voturi intr-o competitie pentru primaria Moscovei, insa pe care putini au crezut ca a fost libera sau corecta. A ramas ani de zile un ghimpe in coasta Kremlinului, dand publicitatii imagini cu un palat construit la Marea Neagra pentru uzul personal al lui Putin, cu vile si iahturi folosite de fostul presedinte Dmitri Medvedev.

In 2020, Navalnii a intrat in coma dupa o presupusa otravire cu noviciok de catre serviciul de securitate FSB al Rusiei si a fost evacuat in Germania pentru tratament. El si-a revenit si s-a intors in Rusia in ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru incalcarea eliberarii conditionate si a fost condamnat la mai multe pedepse cu inchisoarea, care totalizau peste 30 de ani.

Putin a lansat recent o campanie prezidentiala pentru cel de-al cincilea mandat al sau. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin incoace si l-ar putea depasi daca va candida din nou in 2030, o situatie mai mult decat posibila, deoarece a rescris regulile constitutionale privind limitarea mandatelor in 2020, subliniaza The Guardian.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: