Reactia nervoasa a Moscovei dupa ce Argentina a cerut sa devina „partener global” al NATO

externe

Javier Milei

Argentina a cerut sa devina „partener global” al NATO, solicitare transmisa formal Aliantei in cadrul unei intalniri pe care ministrul argentinian al apararii, Luis Petri, a avut-o la Bruxelles cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, relateaza joi agentiile EFE si Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit unui mesaj postat pe platforma X de catre ministrul argentinian, acesta afirma ca i-a inmanat secretarului general adjunct al NATO „scrisoarea de intentie care exprima solicitarea Argentinei de a deveni partener global al acestei organizatii”.

„Vom continua sa lucram pentru recuperarea legaturilor care sa permita modernizarea si consolidarea fortelor noastre armate la standardele NATO”, a adaugat ministrul Luis Petri.

Argentina a anuntat marti achizitia a 24 de avioane de vanatoare americane F-16 la mana a doua din Danemarca, tranzactie aprobata de SUA.

Potrivit NATO, partenerii sai globali coopereaza cu membrii Aliantei, de exemplu in transmiterea reciproca de informatii sau in participarea la actiuni militare. Tarile in prezent parteneri globali ai NATO sunt Australia, Columbia, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelanda si Pakistan.

Apropierea Argentinei de NATO se inscrie in directia de politica externa impusa de noul presedinte, ultra-liberalul Javier Milei. Acesta din urma, care se autodescrie drept un „anarho-capitalist” si „libertarian”, a abandonat planurile fostului guvern de centru-stanga de aderare a Argentinei la blocul puterilor emergente reunite in grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), afirmand ca nu doreste aliante cu tari „comuniste”, si a promis ca-si va axa politica externa pe apropierea fata de SUA si Israel.

Rusia si-a manifestat joi imediat regretul fata de intentia Argentinei de a deveni partener global al NATO.

„Regretam”, a declarat agentiei TASS vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov.

„Aceasta, in mod evident, nu va oferi mai multa securitate nimanui, ci va crea noi forme de subordonare a statelor suverane”, a estimat oficialul rus, facand referire la SUA, „liderul hegemonic al NATO”. Totusi, a adaugat Riabkov, Moscova nu intentioneaza sa-si revizuiasca relatiile cu Buenos Aires in aceste noi circumstante.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: