Reactia Simonei Halep. Cristian Tudor Popescu: „E o lovitura teribila, e distrugerea vietii sportive a Simonei Halep”

actualitate

Simona Halep a reactionat, marti seara, la scurt timp dupa decizia ITIA de a o suspenda pentru patru ani.

„Continui sa ma antrenez si sa fac tot ce imi sta in putinta pentru a-mi reabilita numele”, afirma Halep pe Instagram.

Postarea integrala:

„Astazi, un tribunal din cadrul Agentiei Internationale pentru Integritate in Tenis (ITIA) a anuntat o decizie provizorie in cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viata mea si, din pacate, lupta mea continua. Mi-am dedicat viata tenisului.

Iau foarte in serios regulile care guverneaza sportul nostru si ma mandresc cu faptul ca nu am folosit niciodata, in mod constient sau intentionat, vreo substanta interzisa. Am refuzat sa accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale.

Intr-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzatii aduse de ITIA – un test de urina pozitiv pentru o substanta interzisa si o incalcare a Programului de Pasaport Biologic (ABP). Reprezentantii mei si cu mine am prezentat ITIA si tribunalului dovezi convingatoare in sprijinul apararii mele si am formulat mai multe intrebari legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns in legatura cu dosarul ABP.

Desi sunt recunoscatoare sa am in sfarsit un deznodamant in fata unui tribunal, dupa numeroase intarzieri nefondate si cu sentimentul de a trai in purgatoriu timp de peste un an, sunt socata si extrem de dezamagita de decizia acestui tribunal.

Cred intr-un sport curat si, in aproape doua decenii ca jucator profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee si doua titluri de Grand Slam, am fost supusa la peste 200 de teste de sange si urina pentru a verifica daca exista substante interzise – toate au fost negative, pana la 29 august 2022.

Inaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de incredere si a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substante interzise, insa acum stim – si tribunalul a fost de acord – ca unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testata aproape saptamanal dupa testul meu initial pozitiv pana in prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

In ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzatie ABP numai dupa ce grupul sau de experti a aflat identitatea mea, ceea ce a facut ca doi din trei experti sa isi schimbe brusc opinia in favoarea acuzatiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experti care au analizat doar parametrii mei sanguini – care s-au mentinut timp de peste 10 ani in acelasi interval.

Acest grup de experti a ignorat faptul ca nicio substanta interzisa nu a fost gasita vreodata in probele mele de sange sau de urina, cu singura exceptie a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scazut si care, daca luam in considerare testul meu negativ facut cu trei zile inainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentala la roxadustat.

Sunt profund recunoscatoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor si a fanilor tenisului din intreaga lume. Continui sa ma antrenez si sa fac tot ce-mi sta in putinta pentru a-mi reabilita numele in fata acestor acuzatii false si pentru a ma intoarce pe teren. Intentionez sa apelez aceasta decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv si sa urmez toate caile legale de atac impotriva companiei producatoare a suplimentelor in cauza”.

Cristian Tudor Popescu este sceptic in legatura cu viitorul Simonei Halep.

„Nu ma surprinde deloc decizia, avand in vedere amanarile insuportabile. Nu avea cum sa fie o decizie usoara, blanda! E maximul de pedeapsa. Ma temeam! Decizia are doua efecte, cel al timpului fizic, inca 3 ani de acum sa stea in afara competitiilor si apoi sa revina, mi se pare imposibil.

Mai e aspectul moral al acestei decizii, e pedeapsa maxima. Simona e considerata vinovata fara rezerve pentru substanta gasita, foarte grea lovitura pentru moral. E o lovitura teribila, e distrugerea vietii sportive a Simonei Halep”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru ProSport.

Simona Halep  a primit marti o suspendare de 4 ani in cazul de dopaj, a anuntat ITIA. Decizia nu este definitiva. Ea poate face apel la TAS.

Cazul Simonei a fost judecat de catre Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestioneaza dosarele de dopaj din tenis.

„ITIA confirma ca un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioada de 4 ani, din cauza incalcarii Programului Anti-Doping. Dubla campioana de Grand Slam, in varsta de 31 de ani, a fost gasita vinovata pentru doua incalcari separate. Prima, cu substanta interzisa roxadustat, la US Open 2022. A doua este legata de iregularitatile din pasaportul sau biologic”, se anunta intr-un comunicat oficial.

Dubla campioana de Grand Slam a primit cea mai drastica pedeapsa posibila, precizeaza Gazeta Sporturilor.

Simona Halep mai are o singura cale de atac, ea poate sa faca recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Incepand de luni, 11 septembrie, ora 00:01, odata cu actualizarea noului clasament mondial, Simona Halep a fost stearsa complet. A pierdut si ultimele puncte, cele pe care le avea de aparat pentru participarea pe tabloul principal la US Open 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: