Categories: externe

Reactie radicala la Paris: „Turcia NU are ce cauta in Uniunea Europeana”

Fostul premier francez Alain Juppe a pledat luni pentru o incetare a extinderii UE, estimand ca Turcia nu-si are locul in Uniune si cerand suspendarea negocierilor de aderare cu tarile din Balcani, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Dupa parerea mea, noi trebuie sa punem capat procesului de extindere”, a declarat candidatul de dreapta pentru alegerile prezidentiale din 2017 in Franta si actual favorit in sondaje, intr-un interviu publicat de cotidianul german Die Welt, cu ocazia unei vizite la Berlin.

„Turcia nu-si are locul in UE”, a adaugat el. Ea „nu este chemata sa devina intr-o zi membru cu drepturi depline al UE”, a estimat Juppe. „Uniunea Europeana este destul de slabita, riscurile sunt prea mari pentru a integra in acest moment o tara de importanta Turciei”, a spus el.

„Si la fel, pentru tarile din Balcani este preferabil — tinand seama de slabiciunea UE in acest moment — sa se suspende procesul de aderare”, a mai spus fostul premier. „Nu putem construi un nou etaj intr-o casa a carei fundatie a devenit fragila”, a subliniat acesta.

Negocierile de aderare ale Ankarei cu UE au demarat in 2005. Printre tarile balcanice, doua sunt deja membre ale UE, Slovenia si Croatia, iar alte sase sunt candidate: Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Alain Juppe urma sa se intalneasca luni cu cancelarul german Angela Merkel, dupa o luna de la vizita la Berlin a rivalului sau din cadrul dreptei pentru alegerile prezidentiale din 2017 in Franta, Nicolas Sarkozy.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

48 de minute ago

Clotilde Armand: „Ciolacu are BAC-ul luat – probabil cu spaga – la 38 ani. Nici Viorica Dancila nu-l intrece in dezacorduri si perle”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, are o replica foarte taioasa dupa atacurile la care a…

O oră ago

ISW: Este putin probabil ca Rusia sa obtina castiguri semnificative pe termen scurt in apropiere de Avdiivka, in ciuda retragerii limitate a Ucrainei

Este putin probabil ca fortele rusesti sa realizeze o "patrundere semnificativa din punct de vedere…

1 minut ago

SUA si China vor purta primele discutii privind inteligenta artificiala in „urmatoarele saptamani”, in contextul in care TikTok se afla in impas

Statele Unite si China vor purta primele discutii la nivel inalt privind inteligenta artificiala in…

3 minute ago