Rebeliunea lui Prigojin ar putea declansa cea mai grava criza interna cu care s-a confruntat Vladimir Putin

externe

O rebeliune extraordinara a sefului grupului de mercenari Wagner din Rusia ar putea declansa cea mai grava criza interna pentru Vladimir Putin de la invazia pe scara larga a Ucrainei, scrie Sky News.

Evgheni Prigojin, care a fost un aliat apropiat al presedintelui, a acuzat vineri armata rusa ca i-a ucis pe oamenii sai in Ucraina, desi se presupune ca acestia ar trebui sa lupte de aceeasi parte.

El a indemnat la un „mars pentru justitie” impotriva generalilor de rang inalt, insistand ca nu este vorba de o lovitura de stat militara, desi actiunile sale au determinat serviciile de securitate sa deschida o ancheta penala.

In conditiile in care drama inca se desfasura in cursul zilei de sambata, nu a fost posibil sa se evalueze imediat impactul pe care l-a avut asupra regimului actiunea sefului Wagner.

Cu toate acestea, securitatea a fost inasprita la Moscova, iar Putin a fost informat cu privire la evenimente.

Pentru un presedinte care se bazeaza pe stabilitate si obedienta pentru a se mentine la putere, aceasta izbucnire va fi cu siguranta cel putin nelinistitoare si ar putea duce la o instabilitate mai larga, desi serviciile de securitate vor incerca sa contracareze astfel de evenimente.

Un alt factor care ramane neclar este cat de multi mercenari vor da curs apelului la actiune.

Un comandant rus de rang inalt a apelat deja la retelele de socializare pentru a le cere luptatorilor wagnerieni – multi dintre ei puscariasi si fara loialitate fata de Prigojin – sa ignore cuvintele sale.

Un lucru este cert, escaladarea luptelor interne de partea rusa va fi un impuls pentru fortele ucrainene, care vor incerca probabil sa exploateze dezordinea in timp ce vor progresa intr-o contraofensiva majora.

Seful Wagner nu este strain de controverse.

In ultimele 16 luni, el a vociferat frecvent impotriva liderilor militari de top ai Rusiei, si anume Serghei Soigu, ministrul apararii, si generalul Valeri Gherasimov, seful fortelor armate ruse, acuzandu-i de incompetenta in ceea ce priveste efortul de razboi din Ucraina.

Se crede ca relatia sa apropiata cu presedintele – Prigojin a fost supranumit „bucatarul lui Putin”, deoarece afacerile de catering pe care le detinea furnizau mancare Kremlinului – l-a protejat, permitandu-i sa faca remarci care i-ar fi dus pe altii la inchisoare.

Dar acest ultim act de sfidare pare sa fi depasit limita.

La inceputul zilei de sambata, el a afirmat ca a trecut din Ucraina in regiunea de frontiera rusa Rostov cu un numar neprecizat de luptatori wagnerieni.

„Luptam doar cu profesionisti. Dar daca ceva ne sta in cale, vom distruge TOT ce ne sta in cale”, a declarat Prigojin intr-un mesaj postat in primele ore ale zilei de sambata, care a fost tradus de contul de Twitter @wartranslated.

Intr-o serie de mesaje audio postate pe canalul sau Telegram, Prigojin a respins, de asemenea, pentru prima data, motivul oficial invocat de Rusia pentru invadarea Ucrainei, spunand ca nu a fost niciodata vorba de a demilitariza tara.

In schimb, el a sustinut ca razboiul a fost necesar pentru a-i permite lui Soigu, ministrul apararii, sa primeasca o medalie.

Presa rusa a relatat ca serviciul de securitate, FSB, a deschis o ancheta penala impotriva sefului Wagner pentru ca a facut apel la o revolta armata, in timp ce emisiunile de stiri de la televiziune au incercat sa il discrediteze.

Marea intrebare care se pune acum este daca statul, cu puterea sa imensa de a controla ceea ce vad si aud oamenii din Rusia, poate stapani consecintele acestei revolte sau daca aceasta marcheaza primul semn al unor fisuri reale la Kremlin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: