Record de caldura in Elvetia. Ghetarii elvetieni pierd 10% din volum in cei mai rai doi ani din istorie

life

Ghetarii din Elvetia au suferit a doua cea mai mare rata de topire in acest an, dupa pierderile record din 2022, scazand in volum cu 10% in ultimii doi ani, a anuntat joi organismul de monitorizare GLAMOS, potrivit Reuters.

Ghetarii elvetieni au pierdut la fel de multa gheata in doi ani ca in cele trei decenii de dinainte de 1990, spune Glacier Monitoring Switzerland, GLAMOS, descriind pierderile drept „catastrofale”.

„Anul acesta a fost problematic pentru ghetari, deoarece iarna a fost foarte putina zapada, iar vara a fost foarte calda. Combinatia acestor doi factori este cea mai rea care se poate intampla ghetarilor”, a declarat Matthias Huss, care conduce GLAMOS.

Mai mult de jumatate dintre ghetarii din Alpi se afla in Elvetia, unde temperaturile cresc de aproximativ doua ori mai mult decat media globala din cauza schimbarilor climatice.

In luna august, cand are loc topirea maxima, serviciul meteorologic elvetian a anuntat ca altitudinea la care ingheata precipitatiile a atins un nou record peste noapte, masurat la 5.289 de metri, o altitudine mai mare decat varful Mont Blanc, depasind recordul de anul trecut de 5.184 de metri.

Imaginile postate de Huss pe retelele de socializare in timpul excursiilor de colectare a datelor din ultimele saptamani au aratat pentru prima data lacuri noi care se formeaza langa limbile de ghetar, fluxuri de apa topita care curg prin pesteri de gheata si roca goala iesind din gheata. In unele locuri, trupuri pierdute cu mult timp in urma au fost recuperate pe masura ce calotele de gheata s-au micsorat.

„Chiar pierdem ghetarii mici. Gheata ramasa este din ce in ce mai mult acoperita de pietre si resturi, regiunile care au fost acoperite cu zapada si gheata in ultimele decenii si secole devin doar pante negre care sunt periculoase din cauza caderii pietrelor”, a spus Huss.

In unele locuri, GLAMOS a trebuit sa inceteze monitorizarea din cauza topirii.

„Am inchis unul dintre programele noastre de monitorizare pe un mic ghetar din centrul Elvetiei, deoarece a devenit prea periculos pentru a fi masurat”, a spus Huss. „A devenit foarte mic si, prin urmare, nereprezentativ”.
Inregistrarile facute de Elvetia dateaza cel putin din 1960 iar pentru unii ghetari chiar din 1914.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: