De Ziua Tineretului, rectorul SNSPA, Remus Pricopie ii indeamna pe tineri sa aleaga implicarea si sa respinga extremismul

news

Remus Pricopie, Ziua Tineretului, implicare, tineri, respingere, extremism, mesaj

Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a afirmat, joi, cu ocazia Zilei Nationale a Tineretului, ca tinerii au fost intotdeauna o forta a schimbarii, chiar daca uneori ei sunt blamati, fie pentru neparticipare civica si electorala, fie pentru ca au votat altfel decat ar fi vrut o parte din societate, fie pentru ca au protestat.

Pricopie a facut apel catre clasa politica sa promoveze tinerii pe listele de candidati pe locuri eligibile, precum si in Guvern si in pozitii executive importante.

„Astazi, 2 mai, celebram Ziua Nationala a Tineretului, o zi dedicata energiei, creativitatii si potentialului tinerilor nostri. In contextul alegerilor, este un moment bun sa reflectam asupra modului in care putem construi impreuna un viitor mai bun pentru societatea noastra. Tinerii au fost intotdeauna o forta a schimbarii, chiar daca uneori ei sunt blamati, fie pentru neparticipare civica si electorala, fie pentru ca au votat altfel decat ar fi vrut o parte din societate, fie pentru ca au protestat. Ca parinte si profesor, inteleg insa foarte bine ca aceasta contestare este o parte esentiala din dezvoltarea lor, dar si din dialogul pe care generatiile trebuie sa il poarte pentru a gasi o cale comuna de a merge inainte”, se arata in mesajul rectorului SNSPA.

Potrivit acestuia, tinerii sunt o categorie sociala vulnerabila, iar riscul ca ei sa cada prada dezinformarii si propagandei antidemocratice si sa alunece pe panta extremismului este real.

„Somajul, saracia si excluziunea sociala, accesul la educatie, lipsa oportunitatilor de dezvoltare personala si profesionala sunt probleme cu care tinerii se confrunta si care nu au primit inca rezolvari complete si sustenabile din partea decidentilor politici. (…) Iata de ce trebuie sa facem, cu totii, mai mult pentru tineri, inclusiv in a-i atrage spre mediul universitar, pentru a-si continua studiile. Invatamantul tertiar este, prin definitie, un spatiu al participarii si al incluziunii. Universitatile si, cu atat mai mult, SNSPA, ca scoala de guvernare, au si misiunea de a forma cetateni si pentru noi este o mandrie implicarea civica si politica a studentilor nostri, precum si spiritul lor critic si dorinta de a transforma societatea”, a explicat Pricopie.

Rectorul SNSPA a atras atentia ca, din pacate, tara noastra nu are o noua lege a tinerilor adoptata si nici o strategie nationala pentru tineret si un plan de masuri corespunzator, ultima strategie incetandu-si valabilitatea in anul 2020.

El a subliniat ca este nevoie si de strategii si planuri de masuri la nivel local, de accesarea si utilizarea optima a fondurilor europene disponibile pentru educatie si tineret, prin aplicarea mecanismelor de finantare simplificata permise de Uniunea Europeana si prin implicarea beneficiarilor si organizatiilor lor in construirea ghidurilor de finantare.

Remus Pricopie i-a incurajat pe tineri sa aleaga implicarea si sa respinga extremismul.

„Cand spun implicare, ma refer in primul rand la vot si ma refer, de asemenea, la implicarea in partide politice si la activism civic clasic si online, la dezbateri stiintifice, politice sau filosofice si la orice alta modalitate de actiune legala in spatiul public si in interes public. Alegeti sa contati, alegeti sa va doriti mai mult, alegeti sa va faceti auzita vocea si sa va pregatiti temeinic pentru a deveni liderii de care Romania are nevoie”, a mai transmis Pricopie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: