Categories: externe

Referendum in Orientul Mijlociu care a starnit furia lui Erdogan. Un nou stat va fi infiintat in curand

Presedintele Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, a anuntat ca populatia din regiune a votat, in cea mai mare parte, pentru independenta, in referendumul organizat luni, relateaza Reuters, preluat de News.ro.

Intr-un discurs televizat, presedintele Masoud Barzani a spus ca votul pentru “da” a castigat si a cerut Guvernului central irakian sa se implice intr-un “dialog serios”, in loc sa ameninte Guvernul regional kurd cu sanctiuni.

Anterior, Executivul de la Bagdad a respins posibilitatea negocierilor privind independenta kurda, iar Turcia a amenintat cu impunerea unei blocade.

“Este posibil sa intampinam dificultati, dar le vom depasi”, a insistat Barzani, cerand puterilor lumii sa “respecte dorinta milioanelor de oameni” care au votat in referenedum.

Postul kurd de televiziune Rudaw TV a anuntat ca pana la 90% dintre alegatori au votat “da”. Rezultatele finale sunt asteptate in cursul zilei de miercuri.

La doar cateva ore dupa inceperea referendumului, luni, Parlamentul irakian de la Bagdad – in prezenta deputatilor arabi si in absenta colegilor lor kurzi -, a adoptat o rezolutie ”care cere comandantului suprem al armatei (premierul Haider al-Abadi) sa desfasoare fortele in toate zonele” disputate de Bagdad si regiunea Kurdistan.

Aceste regiuni sunt bogata regiune petroliera Kirkuk si sectoare din Ninive, Diyala si Saladin. Cea mai mare parte a lor a fost cucerita de catre peshmerga – combatanti kurzi – in 2014, in contextul unui haos care a domnit in tara dupa ofensiva jihadistilor din gruparea Statul Islamic.

”Daca exista infruntari in aceste zone, sarcina fortelor federale va fi sa aplice legea”, a precizat un purtator de cuvant al biroului premierului irakian pentru AFP.

Din punct de vedere constitutional, Guvernul este obligat sa se conformeze acestui vot al deputatilor, insa aceasta desfasurare nu a fost constata pe teren.

In opinia Bagdadului, Ankarei, Damascului sau Teheranului, riscul este clar. Referendumul poate fi o pata de ulei, iar harta regiunii, trasata dupa Primul Razboi Mondial, pe ruinele Imperiului Otoman, risca sa fie retrasata. Kurzii nu au acceptat vreodata aceasta harta, rezultata in urma Tratatului de la Lausanne din 1923. Statul lor a fost impartit atunci in patru.

La New York, secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat din nou ”ingrijorat” de riscul destabilizarii si a indemnat la ”dialog si compromis”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

3 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

41 de minute ago

Taiwan isi va dezvolta propriul „Starlink”: „Este crucial pentru siguranta insulei”

Liderii taiwanezi lucreaza la un nou sistem ambitios de sateliti pentru a mentine insula online…

3 ore ago

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, se plange de atitudinea „ostila” a tarilor baltice: „Vom raspunde cu masuri asimetrice”

Conform agentiei Reuters, Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe a transmis,…

2 ore ago