Regatul Unit: Curtea Suprema a decis ca este ilegala deportarea solicitantilor de azil in Rwanda

externe

migranti, salvati, marina franceza, Marea Manecii

Curtea Suprema britanica a confirmat miercuri, 15 noiembrie, ilegalitatea planului extrem de controversat al guvernului de a expulza in Rwanda, indiferent de unde provin, solicitantii de azil care au ajuns ilegal pe teritoriul britanic, relateaza BBC.

Judecatorii au respins astfel apelul guvernului lui Rishi Sunak si au decis ca instanta de apel a avut dreptate sa concluzioneze ca Rwanda nu poate fi considerata o tara terta sigura.

Curtea a declarat ca exista riscul ca orice solicitant de azil trimis acolo sa fie returnat in tara de origine, ceea ce ar incalca legislatia britanica si internationala privind drepturile omului.

De asemenea, Curtea a citat, ca factor care a stat la baza deciziei sale, si situatia precara a Rwandei in ceea ce priveste drepturile omului si tratamentul aplicat in trecut refugiatilor.

Guvernul a vrut ca unii dintre solicitantii de azil sa fie trimisi in Rwanda. In cadrul planului, acestia ar fi putut primi statutul de refugiat pentru a ramane in Rwanda. In caz contrar, ar fi putut solicita sa se stabileasca acolo din alte motive sau ar fi putut cere azil intr-o alta „tara terta sigura”.

Niciun solicitant de azil nu a fost trimis efectiv in Rwanda. Primul zbor era programat sa plece in iunie 2022, dar a fost anulat in urma unor contestatii legale.

Guvernul a declarat ca aceasta politica va descuraja persoanele care ajung in Marea Britanie prin „metode ilegale, periculoase sau inutile”, cum ar fi pe barci mici care traverseaza Canalul Manecii.

Peste 45.700 de persoane au folosit aceasta ruta pentru a ajunge in Marea Britanie in 2022, cea mai mare cifra de la inceputul inregistrarilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: