Regele a murit, iata cine sunt succesorii sai oficiali. Se va amplifica razboiul din interiorul Casei Regale?

news

Succesoarea la Sefia Casei Regale, dupa moartea Regelui Mihai, este Alteta Sa Regala Margareta, conform Ordinii de Succesiune ce a fost determinata prin Normele Organice ale Casei Regale. Aceleasi Norme au determinat si titlurile Membrilor Casei Regale si au stabilit, in acelasi timp, ca sotii si copiii Altetelor lor Regale Principesele nu detin titluri personale. 

Inainte de moartea Regelui, Casa Regala a prezentat componenta Casei Regale si Ordinea de Succesiune. Astfel, pe langa Majestatea Sa Regele Mihai 1, prezentat la acea data drept Seful actual al Casei Regale a Romaniei (jure sanguinis), Casa Regala ii mai cuprindea pe:

Mostenitoarea la Sefia Casei Regale a Romaniei, Alteta sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei, care ramane, dupa decesul tatalui sau, Custode al Coroanei Romaniei (ad personam).
Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam), actualul consort al Principesei Margareta
Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis)
Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis)
Alteta Sa Regala Maria, principesa Romaniei (jure sanguinis)

Sotii si copiii Altetelor Sale Regale Principesele nu detin titluri personale.

ASR Margareta este prima in Ordinea De Succesiune, urmata de Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie, ASR Principesa Sofia a Romaniei, Elisabeta Maria Biarneix si ASR Principesa Maria a Romaniei. Doar Seful Casei Regale a Romaniei poate decide modificari ale Ordinii de Succesiune, precizeaza hotnews.ro.

Nascuta pe 26 martie 1949 la Lausanne (Elvetia), este prima fiica a Majestatilor Lor Regela Mihai I si Regina Ana. In ultimele doua decenii, s-a impus ca unul dintre principalele chipuri ale familiei regale, alaturi de Rege si de sotul sau, Principele Duda. Impreuna cu acesta din urma, a atras atentia atat prin promovarea activitatilor Casei Regale, cat si prin apropierea de scena politica romaneasca si chiar prin scandaluri internationale.

Principesa Margareta este licentiata in sociologie, stiinte politice si drept international a Universitatii din Edinburgh. Pana in 1989, s-a implicat in proiecte pentru dezvoltarea agriculturii in cadrul unor organizatii internationale, inclusiv ONU. A renuntat la acestea in 1989.

In ianuarie 1990 a venit in Romania alaturi de Regele Mihai, infiintand aici Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, pentru sprijinul batranilor si tinerilor. De atunci, a acumulat mai multe functii, preponderent onorifice, precum presedintele Crucii Rosii din Romania si al mai multor organizatii sau evenimente din domeniul sportiv, studentesc si cultural.

Pe 21 septembrie 1996, se casatoreste cu Radu Duda, alaturi de care locuieste la Palatul Elisabeta din Bucuresti incepand din 2001. Alaturi de Duda, s-a apropiat intens de scena politica, in special in perioada guvernului Nastase si in cea a guvernelor PSD mai recente, culminand cu primirea liderului PSD, Liviu Dragnea, la Palatul Elisabeta, in 2016. Criticii au calificat acea intalnire drept o „tradare (…) a dimensiunii morale a Regelui”, o dovada a complicitatilor „cu PSD-ul lui Ion Iliescu”.

Atunci, Principesa Margareta si Liviu Dragnea au discutat despre „rolul Casei Regale in societatea romaneasca” si despre nevoia ca institutia Casei Regale „sa aiba un statut foarte clar”, dupa cum descria evenimentul, in acel moment, Liviu Dragnea, politician ce tocmai primise o condamnare penala evenimentul. Dupa aproape un an si jumatate, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, sefii celor doua camere ale Parlamentului, depuneau o initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale, ce prevede recunoasterea ei ca persoana juridica de drept privat, cu statut de utilitate publica. Miza: posibilitatea Familiei Regale de a pastra privilegii si drepturi dupa moartea Regelui Mihai, inclusiv acela de a folosi Palatul Elisabeta, administrat de RAPPS si dat in folosinta Familiei Regale pana la moartea regelui.

Numele ei este legat, prin asocierea cu Radu Duda, de un scandal izbucnit la mijlocul deceniului trecut, referitor la comisioane ilicite date de compania britanica BAE System in diverse contracte internationale – in cazul Romaniei, contractul de vanzare a doua fregate pentru dotarea armatei romane, Regele Ferdinand si Regina Maria. Potrivit relatarilor de presa de atunci, BAE figura ca sponsor al Fundatiei Principesa Margareta.

Principesa este actuala posesoare a Tiarei regale, primita de la mama sa, Principesa Ana, care la randul ei a primit-o de la Regina Elena, careia i-a daruit-o Regina Maria. Principesa Margareta nu are copii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: