politica

Regimul Iohannis, demontat piesa cu piesa de Oxford Analytica: „Coruptia si ineficienta continua sa prospere, presa e cumparata, influenta majora a serviciilor secrete si armatei asupra politicii”

Oxford Analytica, unul dintre cele mai influente think-thank-uri la nivel global, a dat publicitatii o analiza foarte dura la adresa presedintelui Klaus Iohannis. ”Presedintele erodeaza democratia pluralista din Romania”, se intituleaza analiza in care se vorbeste despre implicarea puternica a serviciilor secrete in politica si despre sumele mari primite de presa din partea partidelor.

”Iohannis vorbeste putin, iar aparitiile sale publice s-au diminuat constant. Consilierii sai se tin departe de ochii lumii si se crede ca provin din domeniul afacerilor si din lumea serviciilor de informatii”, se afrima in analiza, citata de G4Media.

”Popularitatea presedintelui Klaus Iohannis este acum in cadere libera, deoarece incercarea sa de a reduce influenta parlamentului, permitand epurarea judecatorilor anticoruptie si aducand figuri militare in politica, pare sa se intoarca impotriva sa. Eforturile sale din 2021 de a incheia o coalitie intre doua partide in mod normal rivale, care detin majoritatea locurilor din parlament, au subminat politica competitiva si controlul asupra actiunilor guvernului”, subliniaza Oxford Analytica.

”Guvernul Ciuca, in functie de opt luni, se straduieste sa guverneze in mod eficient si depinde de sprijinul unei mass-media semi-captive si al serviciilor de informatii. Iohannis renunta la rolul sau de mediator intre organele de stat si intre stat si societate.

Temerile sunt tot mai mari ca un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este inlocuit cu o versiune monolitica in care coruptia si ineficienta continua sa prospere, dar fara controale si echilibre semnificative”, subliniaza organizatia.

Alte teme majore abordate de Oxford Analytica:

– influenta majora a serviciilor secrete si armatei asupra lui Iohannis si guvernului
– renuntarea la orice reforme
– distrugerea luptei anti-coruptie
– intimidarea magistratilor anti-coruptie
– cumpararea presei

Oxford Analytica arata ca, din cauza deficientelor din justitie, Romania ar putea pierde fonduri substantiale de la Uniunea Europeana si ca ”este putin probabil” ca tara sa intre in Schengen.

Analiza mai arata ca Iohannis a pus la cale ruperea coalitiei PNL-USR si constituirea coalitiei PNL-PSD, aratand ca ”cea mai importanta victima a fost lupta impotriva coruptiei la nivel inalt”.

Oxford Analytica da exemplul intimidarii magistratilor independenti Camelia Bogdan si Cristi Danilet si arata ca ”Iohannis a dat dovada de nonsalanta in fata acestor evolutii. El a refuzat sa sara in ajutorul Cameliei Bogdan, care a prezidat completul ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu, un mogul media gasit vinovat de coruptie. Voiculescu si-a recapatat influenta, imperiul sau media este intact si ii ofera in mod regulat presedintelui sfaturi in materie economica”.

Raportul OXAM arata si ca presa este anesteziata de sumele mari de bani primite de institutiile media de la partide.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

27 de minute ago

Premierul britanic: „Marea Britanie nu va accepta intoarcerea solicitantilor de azil din Irlanda”. Multi migranti ilegali fug acum din UK in Irlanda pentru a scapa de deportari

Ministrii britanici si irlandezi incearca sa atenueze tensiunile dintre guvernele lor, in conditiile in care…

2 minute ago

Facebook si Instagram, vizate de anchete ale UE in legatura cu dezinformarea rusa

Facebook si Instagram se confrunta cu amenzi drastice dupa ce Comisia Europeana a deschis marti…

2 minute ago

21 de ani de puscarie pentru spionaj in favoarea Rusiei. Un fost angajat al NSA si-a aflat pedeapsa

Un specialist in domeniul cibernetic care a lucrat pentru scurt timp la agentia ultrasecreta americana…

29 de secunde ago