Reizbucneste razboiul in Nagorno-Karabah, azerii ataca din nou. Moscova se eschiveaza si sustine ca „informatia ne-a fost comunicata cu cateva minute inainte de inceputul ostilitatilor”

externe

Ministerul Afacerilor Externe armean a afirmat marti ca fortele ruse de mentine a pacii prezente in Nagorno-Karabah trebuie „sa opreasca agresiunea” azera, dupa ce Baku a declansat o operatiune militara in aceasta enclava disputata, informeaza AFP.

„Fortele de pace ruse desfasurate in Nagorno-Karabah trebuie sa ia masuri clare si fara echivoc pentru a pune capat agresiunii Azerbaidjanului”, a subliniat ministerul armean intr-un comunicat.

Aceste forte ruse de mentinere a pacii sunt desfasurate in Nagorno-Karabah in cadrul unui armistitiu negociat de Moscova, aliat traditional al Armeniei, pentru a pune capat precedentului conflict din regiune, din 2020.

La randul sau, Rusia a afirmat marti ca a fost atentionata doar „cu cateva minute” inainte de inceputul „operatiunilor antiteroriste” intreprinse de Azerbaidjan in Nagorno-Karabah.

„Circula informatii in media conform carora partea azera ar fi prevenit fortele ruse de mentinere a pacii ‘in avans’ (…). Aceasta nu corespunde realitatii. Informatia a fost comunicata contingentului rus cu cateva minute inainte de inceputul ostilitatilor”, a subliniat pe Telegram purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, citata de Agerpres.

Azerbaidjanul a anuntat marti ca fortele sale armate au lansat ceea ce a numit „activitati antiteroriste locale” in regiunea Nagorno-Karabah pentru a restabili ordinea constitutionala prin dezarmarea si fortarea retragerii formatiunilor militare armene de acolo.

Nagorno-Karabah, recunoscuta la nivel international ca parte a Azerbaidjanului, are o populatie in majoritate covarsitoare de etnie armeana si s-a desprins de sub controlul Baku la inceputul anilor 1990 dupa un razboi. Azerbaidjanul a capturat din nou portiuni de teritoriu in interiorul si in jurul enclavei intr-un razboi din 2020.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: