Revine PSD-istul Nicolicea, disperat ca se taie pensiile speciale ale parlamentarilor: „Sunt o masura de protectie economica, iti asigura independenta pentru a fi ferit de tentatii de coruptie”

politica

Fostul deputat Eugen Nicolicea, reprezentat al Asociatiei fostilor parlamentari, a anuntat, joi, ca va ataca in instanta proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor daca va fi adoptat de Parlament, sustinand ca acesta este un „copy paste” dupa actul normativ declarat anterior neconstitutional de Curtea Constitutionala.

Comisia comuna pentru statutul deputatilor si senatorilor a votat joi pentru raport de adoptare a proiectului initiat de PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, care urmeaza sa intre luni in dezbaterea plenului comun al Camerei Deputatilor si Senatului.

„Am spus ca nu sustinem. Motivele le-am invocat acolo (in comisie – n.r). Este evident ca, fiind copy paste dupa o lege declarata neconstitutionala, motivele de neconstitutionalitate subzista si sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, stiind ca un proiect, o propunere este neconstitutionala sa insisti sa-l adopti cu incalcarea Constitutiei si a statutului este evident o incarcare grava a Constitutiei si ar trebui sa preocupe opinia publica si pe dumneavoastra, pentru ca, dupa cum stiti, Constitutia este o lege si anume legea fundamentala. Incalcarea legii se sanctioneaza, iar incalcarea legii fundamentale banuiesc ca este de o gravitate mai mare decat incalcarea unei legi obisnuite”, a afirmat Nicolicea, care a participat la sedinta comisiei.

Intrebat daca sustine eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, Nicolicea a spus ca acestea nu se numesc pensii, ci indemnizatii.

„Pentru ca nu se cunosc termenii si in general s-a vorbit de pensii speciale ca sa le amestece, sa faca un talmes-balmes. In realitate exista pensii de serviciu: magistratii, militarii, aviatorii si asa mai departe, cred ca sunt vreo sapte categorii si indemnizatii pentru limita de varsta (…) pentru persoane alese. Ele au statute diferite, au regim juridic relativ diferit. In ceea ce priveste sustinerea sau nu, este evident ca eu sustin principiile Constitutiei, iar in decizia 279 pe 2006 s-a spus ca aceste indemnizatii – la vremea respectiva se numeau pensii de serviciu – sunt acordate avand in vedere statutul constitutional al parlamentarului un scop: ele sunt o masura de protectie economica a acestui mandat, iti asigura independenta pentru a fi ferit de tentatii de coruptie si presiuni economice”, a explicat Nicolicea, citat de Agerpres.

El a adaugat ca daca se elimina „aceasta masura de protectie a mandatului parlamentarilor”, se va „lovi in cei saraci”. „Cei saraci, daca vor ajunge in Parlament, vor fi tot timpul la mana sefilor care nu ii vor mai pune pe lista si asa mai departe. Deci, acestea sunt scrise de catre Curtea Constitutionala”, a mai spus Nicolicea.

Eugen Nicolicea a mai sustinut ca sunt aproximativ 700 de fosti parlamentari beneficiari ai acestei indemnizatii.

Intrebat ce pensie are, Nicolicea a spus ca este de 10.951 lei.

„Se vede cate limitari. Dupa 7 mandate, mi s-au luat in considerare trei, adica patru mandate parca as fi fost pe strada. Asta este prima limitare. Dupa trei mandate luate in considerare, a mai intervenit o noua limitare, ca nu pot sa depasesc salariul deputatului in functie. (…) Deci, in prezent am 10.951, exact cat are un deputat in functie. Nu exista o discriminare intre aceste situatii. V-am spus, eu am fost limitat, deci suma ar fi trebuit sa fie mult mai mare, pentru ca atunci cand deputatul in functie va avea si el sapte mandate, adica 28 de ani de Parlament, ar fi putut sa beneficieze si el ca si mine”, a explicat Nicolicea.

Intrebat daca va ataca in instanta proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor in cazul in care va fi adoptat, Nicolicea a spus: „Evident. Am mai facut-o si pe aceste argumente pe care le-am spus, am castigat”.

„Pentru mine este de mirare ca mai incerci o data aceeasi chestiune, in aceleasi conditii, sa produci din nou o paguba de 10 milioane de euro. De ce nu-i intrebati pe cei care au produs paguba cine plateste, ca totusi sunt banii populatiei. (…) Nu spun ca nu ar trebui (sa se umble la aceste indemnizatii – n.r.), spun ca trebuie sa se respecte deciziile Curtii si Curtea spune si citez: aceste drepturi nu pot fi afectate. Traduc: afectat inseamna diminuat sau eliminat”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: