Revolte in Franta: Noapte relativ calma, dar tensiunile persista. In locul in care a fost impuscat Nahel sunt asezate flori, insa graffitiurile indeamna la razbunare

externe

Politia franceza a facut mai putin de 160 de arestari peste noapte, oferind un oarecare respiro presedintelui Emmanuel Macron in lupta sa pentru reimpunerea ordinii, la doar cateva luni dupa protestele legate de reforma nepopulara a pensiilor si la doar un an distanta de Jocurile Olimpice, gazduite de Paris, potrivit Reuters.

De cand adolescentul a fost impuscat martea trecuta, demonstrantii au incendiat masini, au jefuit magazine si au vizat primarii, scoli si proprietatile detinute de stat. Suburbiile Parisului si Marsilia au fost puncte de foc.

Ceea ce a inceput ca o revolta in zona marginasa a marilor orase s-a transformat intr-o revarsare mai larga de ura si furie fata de stat si violenta oportunista.

Tulburarile, totusi, nu au dus la rezultate similare celor din alte tari occidentale, Cum ar fi protestele Black Lives Matter din Statele Unite.

In schimb, guvernul francez arata spre defavorizatii din cartierele urbane cu venituri mici si delincventa juvenila, o reflectare a credintei statului ca cetatenii sunt uniti sub o singura identitate franceza, indiferent de rasa sau etnie.

Intr-o vizita la Reims, ministrul de interne Gerald Darmanin a vizat familiile care le-au permis copiilor sa creeze haos pe strazi, spunand ca media celor arestati era de 17 ani, iar unii aveau doar 12 ani.

„Nu depinde de politia nationala sau de jandarmerie sau de primar sau de stat sa rezolve problema unui copil de 12 ani care da foc la o scoala. Este o chestiune de autoritate parinteasca”, a spus Darmanin.

Aproximativ 45.000 de politisti vor fi desfasurati in continuare pentru a incerca sa tina in frau tulburarile in urma carora peste 5.600 de masini au fost incendiate, 1.000 de proprietati private au ars sau au fost deteriorate si 250 de posturi de politie au fost atacate.

Rudele lui Nahel au facut apel la calm.

Duminica, bunica lui a spus ca demonstrantii se folosesc de moartea lui ca scuza pentru a provoca haos:

„Nu vrem ca ei sa distruga lucrurile, a spus ea pentru BFM TV. Nahel a murit, atata este tot”.

O campanie de crowdfunding lansata de un polemist de extrema-dreapta pentru politistul care l-a impuscat pe adolescent a strans pana luni peste 1 milion de euro.

In orasul Persan de la sud de Paris, unde manifestantii au spart ferestrele primariei si i-au deteriorat fatada, zeci de localnici au denuntat tulburarile in cadrul uneia dintre „adunarile cetatenesti” care au avut loc in intreaga tara.

„Lasati-i pe acesti raufacatori sa auda si spuneti-le ca ura nu va prevala niciodata”, le-a spus primarul Valentin Ratieuville.

Unii participanti s-au angajat intr-o dezbatere animata privind vinovatul de aceste tulburari, dezvaluind diviziunile asupra identitatii care strabat societatea franceza.

„Ar trebui sa le taiem totul, alocatiile familiale, tot ce tine de subventiile sociale. Hai! Daca nu sunt fericiti, sa se intoarca acasa in tara lor”, a spus un pensionar.

„Da, domnule, dar permiteti-mi sa va spun ceva. S-ar putea sa aiba origini straine, stramosi straini, dar acesti copii sunt francezi”, a raspuns o femeie care purta hijab.

La mijlocul lunii aprilie, Macron si-a acordat 100 de zile pentru a aduce reconcilierea si unitatea intr-o tara divizata, dupa greve si proteste uneori violente cu privire la cresterea varstei de pensionare.

Macron a amanat o vizita de stat in Germania pentru a face fata crizei. El urma sa se intalneasca luni cu liderii parlamentului si cu peste 220 de primari ai oraselor care au fost afectate de revolte marti.

Vincent Jeanbrun, primarul suburbiei pariziene L’Hay-les-Roses, a carei locuinta a fost atacata in timp ce sotia si copiii sai dormeau inauntru sambata, a descris luni situatia drept „un adevarat cosmar”.

In Nanterre, la periferia vestica a Parisului, florile marcheaza locul in care Nahel a fost impuscat acum aproape o saptamana. Graffitiurile indeamna la razbunare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: