Revolutia in justitie pe care o face Maia Sandu. Da afara procurori si chiar judecatori: „Curatam sistemul”

politica

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, anunta intr-un interviu pentru Deutsche Welle ca urmeaza o ampla „curatenie” in sistemul de justitiie, urmand sa fie dati afara nu numai procurori si si judecatori.

„Sunt constienta ca in institutii mai sunt persoane care nu slujesc cetatenilor, ci unor interse. Va trebui sa facem acea curatenie despre care am vorbit – mai ales daca tot veni vorba de Procuratura si de sistemul judecatoresc – va trebui sa venim inclusiv cu acea lege care sa permita evaluarea externa a procurorilor si judecatorilor, ca sa curatam sistemul”, a declarat Maia Sandu pentru Deutsche Welle.

„Cand am spus ca voi fi presedintele integrarii europene am avut in vedere normalitatea pe care si-o doresc toti cetatenii. Toti cetatenii vor sa traiasca intr-o tara libera, in care oamenii nu sunt persecutati pentru viziunile lor politice, intr-o tara in care oamenii nu sunt alungati de la serviciu pe motiv ca refuza sa faca agitatie electorala pentru un candidat sau altul contrar vointei lor. Toti ne dorim o tara in care nu sunt jefuiti si persecutati oamenii de afaceri de catre diferite institutii ale statului. Toti vrem sa traim intr-o tara in care primarii nu sunt folositi in scopuri politice si nu sunt pedepsiti de catre cei de la guvernare prin nealocarea resurselor pentru a-si putea dezvolta comunitatile… Normalitate inseamna venituri suficiente pentru cetateni, pentru ca ei sa traiasca in belsug la ei acasa. Asta inseamna salarii si pensii decente. Toti ne dorim institutii ale statului care au grija de cetateni – nu care fac jocul diferitor grupari corupte care jefuiesc cetatenii aruncandu-i dintr-o criza in alta. Aceasta am avut in vedere atunci cand am spus ca voi fi presedintele integrarii europene.

Contez pe sprijinul tuturor institutiilor, inclusiv pe sprijinul acestor doua institutii, in lupta noastra, destul de complicata, de curatare a institutiilor statului. Si vreau ca oamenii care lucreaza acolo sa inteleaga ca eu imi doresc institutii independente si puternice. Si voi fi de partea celor care isi fac lucrul bine, asa incat sa scoatem de sub control politic si de sub controlul unor grupari aceste institutii. In acelasi timp, sunt constienta ca nu va fi usor. Sunt constienta ca in institutii mai sunt persoane care nu slujesc cetatenilor, ci unor interse. Va trebui sa facem acea curatenie despre care am vorbit – mai ales daca tot veni vorba de Procuratura si de sistemul judecatoresc – va trebui sa venim inclusiv cu acea lege care sa permita evaluarea externa a procurorilor si judecatorilor, ca sa curatam sistemul. Stiu ca sunt si oameni de treaba in sistem si eu mizez pe ajutorul lor. Trebuie sa urnim carul din loc, iar pentru aceasta e nevoie de efortul si contributia tuturor oamenilor de treaba din aceste institutii”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a detaliat si ce a discutat zilele trecute cu procurorul general al Moldovei.

„I-am spus ca noi, cetatenii, nu platim procurorii doar ca sa nu comita abuzuri. Noi platim procurorii ca ei sa nu permita comiterea abuzurilor de catre altii, dar mai ales ii platim ca sa investigheze si sa sanctioneze persoanele care fac parte din scheme de coruptie. Cu domnul Stoianoglo a fost un inceput de discutie. Am setat niste asteptari, am formulat niste intrebari, iar in zilele si saptamanile urmatoare vom reveni si vom discuta mult mai concret – separat pe fiecare caz de coruptie mare, inclusiv in cadrul Consiliului Superm de Securitate pe care sper sa-l convoc cat mai curand posibil”, a mai spus Maia Sandu.

Presedintele Iohannis a anuntat marti la Chisinau ca va sprijini reformele in justitie anuntate de Maia Sandu.

„Acest vot clar in favoarea reformelor reprezinta un semnal in privinta directiei in care cetatenii doresc ca Republica Moldova sa se indrepte. Eu sper ca toate fortele politice din Republica Moldova sa inteleaga acest semnal limpede si sa nu actioneze in sens contrar. Numai prin implementarea completa a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere incheiat cu Uniunea Europeana, Republica Moldova poate sa devina un stat cu adevarat european, prosper, stabil si rezilient.

Respectarea principiilor si a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, o justitie independenta, lupta eficienta impotriva coruptiei sunt elementele pe care este construita prosperitatea si stabilitatea statelor din Uniunea Europeana. Fara insusirea acestor elemente la nivelul statului, prin reforme, Moldova nu va putea avea o dezvoltare armonioasa si durabila.

Romania isi doreste ca Republica Moldova sa prospere, iar cetatenii sai sa se bucure de institutii democratice si puternice, capabile sa le asigure securitatea si bunastarea. Cu aceeasi forta si convingere ca si pana acum, vom urmari mentinerea si promovarea Republicii Moldova ca tema prioritara pe agenda Uniunii Europene si a Statelor Membre ale Uniunii Europene, precum si consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, a spus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: