Rezolutie a Parlamentului European: Republica Moldova trebuie sa inceapa negocierile de aderare la UE in acest an

externe

Intr-o rezolutie adoptata miercuri, eurodeputatii declara ca aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investitie geostrategica intr-o Europa unita si puternica, scrie europa.eu.

Republica Moldova ramane expusa presiunii ruse si santajului energetic, tulburarilor economice cauzate de razboiul din Ucraina vecina, precum si incercarilor sustinute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al tarii. Parlamentul saluta spiritul de conducere al presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, si al autoritatilor tarii in abordarea acestor provocari serioase.

Eurodeputatii isi reafirma, de asemenea, sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitarii tarii in 2022, recunoscand in acelasi timp progresele guvernului in ceea ce priveste reformele si nivelul de aliniere la acquis-ul UE. Acestia solicita ca negocierile de aderare sa inceapa pana la sfarsitul anului 2023, daca Republica Moldova indeplineste cele noua etape identificate de Comisia Europeana necesare pentru deschiderea negocierilor.

Intre timp, Parlamentul solicita guvernului Republicii Moldova sa continue cu fermitate agenda sa de reforma privind democratia si statul de drept, sa avanseze in directia punerii in aplicare depline a Acordului de asociere cu UE si a zonei de liber schimb aprofundate si cuprinzatoare, sa combata criminalitatea organizata la nivel international si transnational si sa continue eforturile de crestere a securitatii energetice a tarii.

Sanctionarea celor care doresc sa destabilizeze Republica Moldova

Cu privire la incercarile de destabilizare a Republicii Moldova, rezolutia solicita UE si statelor sale membre sa ii sanctioneze imediat pe cei implicati. Eurodeputatii solicita Uniunii Europene sa-i sanctioneze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc si, dupa caz, afacerile si organizatiile lor politice, precum si extradarea celor doi in Republica Moldova pentru a fi judecati.

Parlamentul doreste, de asemenea, ca UE sa extinda domeniul de aplicare al regimului sau de sanctiuni pentru a include acte de coruptie pasibile de pedeapsa care submineaza securitatea, stabilitatea, institutiile constitutionale si democratice ale unei tari.

Sustinerea eforturilor Republicii Moldova de a obtine independenta energetica

In cele din urma, rezolutia condamna santajul energetic continuu al Rusiei din Republica Moldova si isi exprima sprijinul pentru eforturile Chisinaului de a-si spori securitatea energetica prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului si achizitionarea de energie pe piata europeana, precum si dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate. De asemenea, deputatii europeni solicita UE sa sprijine in continuare Republica Moldova in vederea obtinerii independentei energetice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: