Categories: news

Romania, din nou in VIZORUL Rusiei din cauza scutului de la Deveselu. Declaratii dure ale Moscovei

Desfasurarea de instalatii antiracheta SUA in Romania reprezinta o incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, intr-o alocutiune rostita in Camera publica, o institutie de pe langa Presedintia rusa, potrivit agentiei de presa TASS, citata de Agerpres.

„Un moment nou in evolutia situatiei din Europa este instalarea de elemente antiracheta la baza Deveselu din Romania, iar in perspectiva lansatoare similare antiracheta urmeaza sa fie amplasate in Polonia, asemanatoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croaziera, cu raza medie de actiune, Tomahawk”, a afirmat Riabkov.

Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o incalcare directa a Tratatului INF, a subliniat ministrul rus adjunct de externe.

La 12 mai, secretarul general al NATO, vorbind la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu (judetul Olt, 180 km de Bucuresti), a anuntat oficial disponibilitatea operationala a acesteia de a gazdui sisteme antiracheta „Aegis” , noteaza TASS. A doua zi, in localitatea poloneza Redzikowo a avut loc ceremonia demararii constructiei unei baze antiracheta a SUA, care va deveni operationala in 2018.

Totodata, Riabkov a denuntat planurile NATO de a desfasura forte multinationale in Polonia si in tarile baltice — in apropiere de frontierele ruse — apreciind ca aceasta va constitui o incalcare a Actului fondator privind relatiile Aliantei Nord-Atlantice cu Rusia, potrivit TASS.

„Stim ca SUA intentioneaza sa desfasoare forte suplimentare in Europa, in apropierea frontierelor ruse, prezentand aceasta ca pe o initiativa destinata sa duca la cresterea increderii aliatilor lor. In realitate, aceste planuri vor duce la o crestere a efectivelor NATO la granitele noastre, chiar daca ni se spune ca ele nu incalca prevederile Actului fondator Rusia-NATO”, a afirmat Riabkov.

In acest context, ministrul rus a indicat ca desi efectivele ale Aliantei vor stationa prin rotatie, tehnica militara va ramane pe loc. „Deci prevederile Actului de a se abtine de la dislocarea de echipamente militare substantiale vor fi incalcate”, — a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice „stationarea suplimentara permanenta a unor forte militare substantiale” in estul Europei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

4 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

13 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

11 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

11 ore ago