Romania frumoasa. Zeci de mii de romani si maghiari, impreuna la Sumuleu Ciuc. Papa Francisc: „Nu am venit aici la intamplare”

news

Zeci de mii de credinciosi din toata tara, dar si de peste hotare il asteapta sambata pe Papa Francisc la Sumuleu Ciuc, unde Suveranul Pontif se va afla in cea de-a doua zi a vizitei sale in Romania.

Pelerinajul anual de la Sumuleu Ciuc apartine mostenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire traditiilor romanesti si unguresti deopotriva si este simbolul dialogului, al unitatii si al fraternitatii, a transmis Papa Francisc, sambata, in mesajul rostit la sanctuarul marian.

„Cu bucurie si recunoscator lui Dumnezeu ma aflu astazi aici, impreuna cu voi, dragi frati si surori in acest indragit sanctuar marian, bogat in istorie si credinta, unde, ca fii, venim s-o intalnim pe Mama noastra si sa ne recunoastem ca frati. Sanctuarele, locuri aproape ‘sacramentale’ ale unei Biserici spital de campanie, pastreaza memoria poporului credincios care, in mijlocul necazurilor sale, nu oboseste in a cauta izvorul de apa vie de unde sa-si improspateze speranta. Sunt locuri de sarbatoare si de celebrare, de lacrimi si de implorare. Venim la picioarele Mamei, fara prea multe cuvinte, sa ne lasam priviti de ea si pentru ca ea, cu privirea ei, sa ne conduca la Acela care este ‘Calea, Adevarul si Viata’. Nu am venit aici la intamplare, suntem pelerini”, a afirmat Suveranul Pontif in mesajul de la Sumuleu Ciuc.

Sfantul Parinte a facut referire la semnificatiile pelerinajului, mentionand ca „a peregrina” inseamna „a fi constienti ca venim, ca popor, in casa noastra”.

„Aici, in fiecare an, in sambata Rusaliilor, voi veniti in pelerinaj pentru a indeplini legamantul inaintasilor vostri si pentru a intari credinta in Dumnezeu si devotiunea fata de Preacurata Fecioara Maria, reprezentata de monumentala statuie in lemn. Acest pelerinaj anual apartine mostenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire traditiilor romanesti si unguresti deopotriva; participa la el si credinciosi de alte confesiuni si este simbolul dialogului, al unitatii si al fraternitatii; un apel la a recupera marturiile de credinta devenita viata si de viata devenita speranta. A peregrina inseamna a fi constienti ca venim, ca popor, in casa noastra. Un popor a carui bogatie sta in miile sale de chipuri, culturi, limbi si traditii, sfantul popor credincios al lui Dumnezeu care, impreuna cu Maria, este pelerin, cantand milostivirea Domnului”, a transmis Suveranul Pontif, citat de Agerpres.

Papa Francisc a vorbit in mesajul sau si despre faptul ca nu trebuie ca „ranile din trecut” sa constituie un obstacol pentru o „convietuire fraterna”.

„Daca in Cana Galileei Maria a mijlocit la Fiul ei sa faca prima minune, in fiecare sanctuar Ea vegheaza si mijloceste, nu numai in fata Fiului sau, dar si in fata fiecaruia dintre noi, pentru a nu lasa sa ni se fure fraternitatea de catre vocile si ranile trecutului, care alimenteaza diviziunea si fragmentarea. Evenimentele complexe si triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot sa constituie un obstacol sau un argument pentru a impiedica o mult ravnita convietuire fraterna. A peregrina inseamna a ne simti chemati si indemnati sa mergem impreuna cerand de la Domnul harul de a transforma vechile si actualele resentimente si diferente in noi oportunitati de comuniune; inseamna a ne dezancora din sigurantele si comoditatile noastre in cautarea unui pamant nou pe care Domnul vrea sa ni-l daruiasca. A peregrina semnifica provocarea de a descoperi si de a transmite spiritul de a trai impreuna, de a nu ne fi teama sa ne amestecam, de a ne intalni si de a ne ajuta. A peregrina inseamna a participa la acea maree putin haotica ce se poate transforma intr-o adevarata experienta de fraternitate, o caravana mereu solidara pentru a construi istoria”, a rostit Suveranul Pontif.

In mesajul de la Sumuleu Ciuc, Papa Francisc a facut trimitere la „calea impacarii”, dar si la credinta ca Dumnezeu este „in mijlocul nostru”.

„A peregrina este a privi nu atat la ceea ce ar fi putut fi (si nu a fost), dar mai degraba la tot ceea ce ne asteapta si nu mai putem amana. Inseamna a crede in Domnul care vine si care este in mijlocul nostru, promovand si incurajand solidaritatea, fraternitatea, dorinta de bine, de adevar si de dreptate. Este angajarea de a lupta pentru ca cei care ieri au ramas in urma sa devina protagonistii de maine, si protagonistii de astazi sa nu fie lasati in urma maine. Pentru a face aceasta este nevoie de o munca artizanala de a tese impreuna viitorul”, a subliniat Sfantul Parinte.

Papa Francisc si-a incheiat mesajul cu indemnul de „a merge impreuna” si de a crede in „bucuria mantuirii”.

„Iata de ce suntem aici pentru a spune impreuna: Mama, invata-ne sa trasam impreuna viitorul. Faptul de a fi pelerini la acest sanctuar ne determina sa ne indreptam privirea spre Maria si spre misterul alegerii lui Dumnezeu. Ea, o fata din Nazaret, o mica localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman precum si la periferia Israelului, prin ‘da’-ul ei, a fost capabila sa dea inceput revolutiei gingasiei. Misterul alegerii din partea lui Dumnezeu, care isi fixeaza privirea asupra celor slabi pentru a-i umili pe cei puternici, ne impinge si ne incurajeaza si pe noi sa spunem ‘da’, ca si ea, pentru a parcurge calea impacarii. Domnul nu-1 dezamageste pe cel care risca. Sa mergem, si sa mergem impreuna, lasand ca Evanghelia sa fie fermentul capabil sa impregneze totul si sa dea popoarelor noastre bucuria mantuirii”, a aratat Suveranul Pontif.

Foto: Mircea Marian

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: