Categories: politica

Romania masochista. Partidul cu cei mai multi condamnati pentru CORUPTIE, pe primul loc in sondaje

Aproape un sfert dintre romani (24%) ar vota cu PSD daca maine ar fi alegeri parlamentare, 20% cu PNL, 34% inca nu s-au hotarat, iar 13% spun ca nu ar vota deloc, releva un sondaj, realizat in perioada 1-5 februarie, de Institutul de Studii Sociale si Politice (ISSPOL), care a stabilit patru profile de alegatori pentru anul acesta.

Potrivit studiului, la intrebarea „daca maine ar fi alegeri parlamentare cu ce partid ati vota”, participantii la sondaj au raspuns: PSD — 24%, PNL — 20%, ALDE — 2%, PMP — 2%, UDMR — 1%, 13% au spus ca nu vor vota, iar 34% ca nu s-au hotarat.

Analiza sociologica a stabilit patru tipuri de profile ale votantilor pentru anul 2016 — alegatorul nehotarat, simpatizantul PSD, simpatizantul PNL si apoliticul, precizeaza un comunicat transmis joi de ISSPOL.

Potrivit acestuia, profilele indica „satisfactia cu viata” si viziunea despre viitor, atitudini si preferinte pentru diverse politici sociale sau economice si caracteristicile socio-demografice.

„Alegatorii indecisi se declara mai degraba satisfacuti cu viata, insa nu cred ca lucrurile in tara merg in directia buna. Acestia manifesta o atentie sporita fata de mediul inconjurator, sustin intr-o mai mare masura actiunile de combatere a coruptiei si doresc reducerea numarului de parlamentari. Votantii nehotarati manifesta intr-o mai mare masura atitudini nationaliste, fiind cei care ar vota intr-o proportie mai mare impotriva UDMR si, alaturi de alegatorii PSD, ar interzice accesul migrantilor sirieni in tara. Aceasta categorie de electorat cuprinde intr-o proportie mai mare femei, persoane tinere care locuiesc in mediul urban si absolventi de studii peste medie”, indica sondajul.

Studiul mai releva ca viziunea alegatorului PSD asupra directiei in care merg lucrurile in Romania este mai degraba una pesimista, iar satisfactia cu viata este mai redusa fata de cea a celorlalti votanti. Simpatizantii PSD considera ca incurajarea intoarcerii in tara a romanilor care lucreaza peste hotare este necesara si, in acelasi timp, sustin mai mult decat celelalte categorii de votanti interzicerea accesului imigrantilor sirieni in Romania. Sustinatorii PSD manifesta un acord puternic fata de introducerea impozitului progresiv in locul actualei cote unice. Cea mai mare parte a votantilor PSD (aproximativ 90%) sustin ca au participat la alegerile locale cel putin o data in ultimii 25 de ani. Profilul demografic al votantului PSD este urmatorul: pensionar, venit lunar ce se situeaza sub venitul mediu din Romania, nivel al studiilor sub medie, precizeaza sursa citata.

„Sustinatorii PNL sunt cea mai optimista categorie a romanilor, acestia considerand ca lucrurile in Romania se indreapta mai degraba in directia buna. Acestia manifesta mai multa sustinere, in comparatie cu celelalte categorii, fata de necesitatea combaterii coruptiei si evaziunii fiscale. De asemenea, reducerea numarului de parlamentari nu este o necesitate in opinia simpatizantilor PNL. Alegatorii PNL sau apropiatii acestora au reusit sa obtina beneficii in urma accesarii programelor guvernamentale din ultima perioada intr-un procent mai mare decat celelalte categorii de votanti. Din raspunsurile alegatorilor PNL se pot identifica trasaturi ale unei orientari spre sine si semne ale unei filosofii ce se ghideaza dupa principiile economiei de piata. De asemenea, ei sunt categoria care, impreuna cu votantii nehotarati, sustin reducerea numarului de persoane care incaseaza alocatii, indemnizatii si ajutoare. Majoritatea alegatorilor PNL sunt barbati, persoane active pe piata muncii, cu venituri peste medie, avand mai degraba studii superioare”, evidentiaza studiul.

Conform acestuia, persoanele care sustin ca nu vor participa la alegerile din acest an considera mai degraba ca lucrurile se indreapta intr-o directie gresita in Romania. Cu toate acestea, o parte insemnata a acestei categorii de romani nu a incercat sa schimbe aceasta stare de fapt prin comportamentul electoral anterior, acestia neprezentandu-se la alegerile din ultimii 25 de ani. Aceste persoane sustin cu precadere combaterea coruptiei si identifica nevoia unei griji comune crescute fata de mediul inconjurator. Romanii care declara ca nu isi vor exercita dreptul la vot sunt intr-o proportie mai mare barbati. Cea mai mare parte a apoliticilor locuiesc in mediul urban. De asemenea, aceste persoane se incadreaza mai degraba in categoria tinerilor si a celor cu studii si venituri peste medie, arata cercetarea ISSPOL.

Studiul a fost realizat telefonic pe un esantion de 1.065 de persoane din Romania cu drept de vot. Esantionul are un nivel de incredere de 95% si o marja de eroare de +/-3%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

11 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

11 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

11 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

11 ore ago