Romania, pe harta traseului migrantilor din Turcia. Ministrul de Externe anunta ca a vorbit cu Ankara

news

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, cu privire la criza migratiei, ca Romania analizeaza sporirea prezentei sale in cadrul FRONTEX.

„Turcia a amenintat UE cu deschiderea frontierelor fata de UE, in primul rand fata de Grecia, pentru a permite migrantilor si refugiatilor din Turcia sa intre in UE. Aceasta situatie a creat o stare de tensiune deosebita la frontiera dintre Grecia si Turcia. Grecia a luat masuri pentru a impiedica intrarea migrantilor pe teritoriul grec, deci in teritoriul UE. Am discutat personal cu ministrul grec de Externe in cursul zilei de duminica imediat ce situatia incepuse sa se tensioneze destul de puternic, care m-a asigurat ca Grecia va lua toate masurile pe care le poate lua pentru a gestiona aceasta situatie in mod responsabil. De asemenea, a fost convocat si a avut loc deja ieri un Consiliu Justitie si Afaceri Interne la Bruxelles, la care si Romania a participat si care s-a sfarsit prin adoptarea unei declaratii politice in care se exprima solidaritatea cu Grecia, dar si cu alte state potential afectate si se face apel la Turcia sa nu utilizeze refugiatii sau migrantii in scopuri politice. De asemenea, se face un apel pentru respectarea acordului din 2016 dintre UE si Turcia cu privire la gestionarea situatiei migratiei”, a afirmat Aurescu.

El a afirmat ca au fost realizate contacte si cu autoritatile turce prin intermediul Ambasadei Turciei la Bucuresti.

„Ne-am exprimat surprinderea fata de aparitia acelei harti care indica si Romania pe ruta migratorie, care a fost prezentata la televiziunea de stat din Turcia. De asemenea, ne-am exprimat in cadrul diverselor reuniuni in cadrul UE solidaritatea cu Grecia si vom examina, fara indoiala, o sporire a prezentei noastre in cadrul FRONTEX, pentru ca aceasta este una dintre masurile pe care le avem in vedere”, a spus Aurescu, citat de Agerpres.

El a aratat ca, prin mecanismul de protectie civila al UE, ministrul Afacerilor Interne a anuntat ca o serie de echipamente in valoare de 1 milion de lei vor fi donate Greciei.

De asemenea, Aurescu a indicat ca vineri va participa la Zagreb la o reuniune extraordinara a Consiliului Afaceri Externe, unde se va discuta despre situatia din Siria si componenta de migratie.

„Voi sublinia importanta unitatii la nivelul UE de actiune in primul rand, precum si importanta tratarii cauzelor care au dus la aceasta criza migratorie si anume conflictul din Siria, unde este nevoie de o dezescaladare, este nevoie de o solutie politica, este nevoie de identificarea celor mai importante mijloace pentru ca granitele UE sa fie protejate si ca acest acord din 2016 intre UE si Turcia sa fie respectat”, a spus Aurescu, la audierile din comisiile de specialitate unde urmeaza sa primeasca aviz pentru functia de ministru de Externe in Guvernul Citu.

Mai mult despre:

Comentarii: