Romania trece la actiune, a blocat participarea Austriei la reuniunile NATO. Ce scrie presa din Austria

news

Romania blocheaza, din cate se pare, participarea Austriei la reuniuni ale NATO, transmite sambata agentia APA.

Doi ofiteri ai armatei austriece asteapta de saptamani acreditarea pe langa Alianta.

Accesul lor ar fi intarziat de Romania, care ar fi solicitat un timp de gandire.

Conform publicatiilor austriece ‘Salzburger Nachrichten’ si ‘Oberosterreichischen Nachrichten’ de sambata, citate de APA, este dat ca sigur ca este vorba despre o replica la veto-ul guvernului federal de la Viena fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Delegatia Romaniei la NATO nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect pentru ‘Salzburger Nachrichten’.

Un purtator de cuvant al NATO a evidentiat, intr-o declaratie, aprecierea fata de Austria ca partener de lunga durata al Aliantei si a explicat: ‘Contam pe Romania si Austria sa isi rezolve orice probleme bilaterale ar putea afecta munca ofiterilor austrieci in posturi NATO’.

Raspunzand unei solicitari a APA, Ministerul de Externe austriac a transmis ca Romania a cerut mai mult timp pentru decizia sa cu privire la detasarea voluntara a doi ofiteri ai armatei austriece la cartierul general al NATO, mai precis o prelungire a termenului pana la mijlocul lui octombrie. Detasarea voluntara trebuie aprobata de toate cele 31 de state aliate.

‘O conexiune cu subiectul aderarii la Schengen nu a fost facuta’, a adaugat ministerul.

Acesta s-ar afla, in coordonare cu Ministerul Apararii, in contact strans cu Romania, pentru a facilita un acord in scurt timp.

In cazul de fata, Ministerul Apararii, ‘prin reprezentanta militara de la Bruxelles, a luat legatura cu autoritatile relevante din NATO’, a comunicat purtatorul de cuvant al armatei, Michael Bauer, pentru ‘Salzburger Nachrichten’. Totodata, ministerul se afla in contact strans cu Ministerul de Externe si cu Cancelaria federala de la Viena.

Austria nu este stat membru al NATO, dar este ancorata in Alianta prin Parteneriatul pentru Pace si operatiuni conduse de NATO cu mandat al Consiliul de Securitate al ONU.

Participarea Austriei la sedinte NATO a mai fost blocata din 2016 de Turcia, contextul fiind atunci veto-ul sau fata de negocierile de aderare a Ankarei la Uniunea Europeana. In 2018, ministrul de externe austriac de la acea vreme, Karin Kneissl, a reusit sa determine Ankara sa inlature partea civila a blocadei. De-abia in 2022, Ministerul de Externe de la Viena a informat ca cooperarea intre Austria si NATO in cadrul Parteneriatului pentru Pace este din nou posibila pe deplin.

Prim-ministrul roman Marcel Ciolacu a marit recent presiunea asupra Austriei si a cerut ca aceasta sa isi dea acordul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen pana in decembrie. In cazul in care Austria se va opune, la vreuna din cele doua reuniuni ale ministrilor de interne si ai justitiei din UE, el va ataca aceasta decizie la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, (CJUE), mentioneaza APA, citand Agerpres.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: