Romania trece la fapte. Die Presse: „Romania vrea sa blocheze Austria in cadrul OSCE si al Parteneriatului pentru Pace al NATO daca nu ridica veto-ul impotriva aderarii la spatiul Schengen”

politica

Guvernul de la Bucuresti vrea sa blocheze Austria in cadrul OSCE si al Parteneriatului pentru Pace al NATO daca nu ridica veto-ul impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen, anunta publicatia austriaca Die Presse.

Romania nu va mai suporta mult timp veto-ul austriac impotriva intrarii sale in spatiul Schengen. Ea lucreaza la masuri de retorsiune la nivel international. Iata ce a aflat „Die Presse” din mai multe surse diplomatice. Daca nu se ajunge curand la un acord, Romania ar putea riposta impotriva Austriei in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si in cadrul Parteneriatului pentru Pace al NATO.

OSCE are o problema de conducere care ii ameninta existenta. Rusia se opune preluarii de catre Estonia a presedintiei rotative de la Macedonia de Nord in 2024. Kremlinului nu ii place cat de viguros sustine micul stat baltic Ucraina. Luarea deciziilor in cadrul OSCE este unanima. Organizatia cu 57 de membri ar fi, prin urmare, paralizata in cazul unui „nu” rusesc.

Austria, care gazduieste sediul OSCE si, prin urmare, simte o responsabilitate speciala, ia in considerare posibilitatea de a prelua presedintia. Acest lucru nu este inca oficial, deoarece candidatura Estoniei este inca in picioare, dar in fundal, discutiile sunt deja fierbinti.

Prezent la Bucuresti, acum o saptamana, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a refuzat sa dea o data in legatura cu primirea Romaniei in spatiul Schengen. „Nu pot sa va ofer astazi o data”, a spus Karner, alaturi de omologul roman, Lucian Bode.

„Este foarte important ca ne vedem, pentru a putea discuta aspecte de securitate care vizeaza ambele tari. Am avut discutii foarte clare, dificile, dar le-am avut. Sunt si foarte multe puncte comune.

Sunt puncte pe care trebuie sa le discutam cand e vorba de securitatea ambelor state: migratia ilegala, combaterea migratiei ilegale. Reafirm ce am spus anul trecut, ca, impreuna cu Politia Romana, sa destructuram o retea de traficanti de migranti condusa de un cetatean roman.

Al doilea punct foarte important: Este important sa facem presiuni asupra Comisiei Europene, sa ne sprijine operativ, legislativ si financiar pentru frontiere mai sigure.

Permiteti sa va repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut sa votez pe 8 decembrie pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. In primul rand, pentru ca avem un sistem care nu functioneaza. Daca exista controale pe care le efectuati dumneavoastra la frontierele externe ale Romaniei, exista controale si intre Germania si Austria. Asta inseamna ca si cetatenii austrieci care se duc in Germania sunt controlati. Franta face la fel cu Germania. Si as putea sa va mai dau cateva exemple. Sistemul nu functioneaza si interesul nostru bilateral este sa vedem ca acest sistem sa inceapa sa functioneze cu frontiere externe functionale. De aceea, suntem parteneri apropiati care lucreaza impreuna pentru atingerea acestor obiective. Primii pasi i-am reusit, dar mai avem mult de lucru impreuna”, a declarat Karner.

Intrebat cand va fi Austria de acord cu aderarea Romaniei la Schengen, Karner a raspuns: „Va spun foarte deschis: din partea mea, nu pot sa va ofer astazi o data. In primul rand, vreau sa obtinem rezultate, pentru ca UE sa fie protejata in zona frontierelor externe”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: