Romania vrea 5.000 de militari NATO pe teritoriul sau ca sa o apere de RUSIA

news

Romania s-a oferit sa gazduiasca si coordoneze o brigada militara NATO de 5.000 de militari, in cadrul masurilor de disuasiune luate in raport cu Rusia, anunta secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Ministrii Apararii ai statelor NATO vor aproba marti trimiterea a circa 4.000 de militari, sustinuti de o forta de reactie rapida, in Polonia, Estonia, Lituania si Letonia.

Cu ocazia reuniunii ministrilor Apararii se va analiza si o propunere a Romaniei de a gazdui si de a coordona o brigada NATO, circa 5.000 de militari, in cadrul masurilor menite sa descurajeze Rusia, a declarat Stoltenberg.

„Vom decide crearea unei brigazi cu baza in Romania, la care vor participa militari romani si bulgari, intr-un cadru care va permite antrenarea alaturi de alti aliati”, a explicat ulterior Carmen Romero, un purtator de cuvant al NATO.

„Nu vrem confruntarea cu Rusia, nu vrem un nou Razboi Rece. Dar Alianta va continua sa protejeze statele membre de orice amenintare”, a dat asigurari Jens Stoltenberg, conform Reuters, citata de Mediafax.

Alianta Nord-Atlantica va trimite circa 4.000 de militari suplimentari in Polonia si in tarile baltice, pentru descurajarea Rusiei, a anuntat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Estonia, Letonia, Lituania si Polonia cer de mult timp consolidarea prezentei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei. „Alianta Nord-Atlantica a luat masuri solide pentru protejarea natiunilor noastre si pentru a contribui la stabilitatea regionala. Dar provocarile continua. De aceea, trebuie sa avem masuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezentei in partea de est a Aliantei. Acum discutam dimensiunile, scopul si componenta fortei militare. La recomandarile expertilor nostri, se va decide mobilizarea a patru batalioane in tarile baltice si in Polonia. Aceasta decizie va transmite un semnal clar: ca Alianta este pregatita sa apere orice aliat”, a declarat Jens Stoltenberg.

Kremlinul a avertizat marti ca Rusia va lua masuri de aparare in cazul suplimentarii efectivelor NATO in estul Europei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: