Romanii, in topul refuzatilor la granita Marii Britanii. Politia de frontiera alege cine trece sau nu prin vama

externe

Potrivit ministerului de Interne britanic, citat de The Guardian, refuzul la granita pentru intrarea in Marea Britanie a cetatenilor veniti din UE a inregistrat o crestere semnificativa, in urma „inchiderii” liberei circulatii dupa Brexit. Numarul cetatenilor germani respinsi a crescut de cinci ori, de la 80 in 2019, la 411 in 2023, in timp ce francezii respinsi au inregistrat o crestere de la 92, la 426 in aceeasi perioada, conform informatiilor furnizate de The Guardian. Dar aceste date arata o anumita atitudine a vamesilor britanici, avand in vedere ca acordul dintre UE si Regatul Unit permite calatoriile fara vize pe o perioada de 90 de zile.

Chiar daca ministerul de Interne britanic mentioneaza ca toti cei sositi in vama sunt tratati cu respect, iar prioritatea principala a politiei de frontiera este mentinerea securitatii frontierelor, un purtator de cuvant a mentionat ca ofiterii pot opri orice vizitator pentru o examinare suplimentara pe baza unor suspiciuni, dar nu pe criteriul nationalitatii.

Vize speciale pentru munca si studii

Dupa incheierea acordului liberei circulatii, la 1 ianuarie 2021, cetatenii UE nu mai au dreptul sa intre in Regatul Unit pentru a munci, locui sau studia fara conditii. Acordul prevede posibilitatea de vizite limitate pe termen scurt de pana la 90 de zile intr-o perioada de calatorii totala de 180 de zile, insa pentru munca, studii si sederi mai lungi este necesara obtinerea de vize speciale.

Romania continua sa fie tara cu cel mai ridicat numar de cetateni carora li s-a refuzat intrarea in porturi si aeroporturi in UK. In 2019, politia de frontiera a inregistrat 1.376 de refuzuri pentru romani.

Dupa Brexit, in 2021, acest numar a crescut semnificativ la aproape 10.000 de refuzuri, inainte de a scadea la putin sub 8.000 in 2022.

Pana in septembrie 2023, numarul romanilor respinsi a scazut, ajungand la 5.683, totusi, inca depasind oricum numarul de refuzuri din orice alta tara din UE. La randul ei, Bulgaria a inregistrat a doua cea mai mare crestere a numarului de refuzuri din 2019, crescand de la 143 la 1.345 pana in septembrie 2023, potrivit The Guardian.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: