Ruptura intre Beijing si Moscova, China a ales sa participe la summit-ul de la Jeddah. Xi Jinping, suparat ca Rusia ignora planul de pace al Chinei privind Ucraina

analize

Xi Jinping, summit, g20, Joe Biden, intalnire, New Delhi, India

Modul in care Moscova a tratat planul de pace al Chinei in legatura cu Ucraina a infuriat Beijingul, relateaza Business Insider. In februarie, China a prezentat un plan in 12 puncte care a 

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a fost cel mai important sustinator international al presedintelui rus Vladimir Putin in timpul razboiului din Ucraina, cei doi dictatori anuntand un parteneriat „fara limite” la inceputul conflictului.

Dar, pe masura ce razboiul se prelungeste, se pare ca rabdarea Chinei cu Kremlinul  incepe sa se epuizeze. O persoana din interiorul Rusiei a declarat pentru think tank-ul The Institute for the Study of War ca Moscova a respins planul de pace in 12 puncte prezentat de China in februarie.

Surse au adaugat ca membrii elitei chineze sunt din ce in ce mai frustrati de intransigenta Kremlinului.

Potrivit Financial Times, diplomatii chinezi prezenti la un summit pentru a discuta o potentiala rezolvare a conflictului la Jeddah, Arabia Saudita, la sfarsitul saptamanii trecute, au tinut sa arate ca „China nu este Rusia”. Un diplomat european prezent la discutii a declarat pentru FT ca „simpla prezenta a Chinei arata ca Rusia este din ce in ce mai izolata”.

La randul sau, Rusia a luat in deradere intalnirea, spunand ca este „sortita esecului”.

China a dat Rusiei un sprijin diplomatic si economic vital in timpul conflictului, oferindu-i lui Putin un colac de salvare intr-un moment in care natiunile occidentale au rupt legaturile economice cu Rusia si au incercat sa o izoleze din cauza actiunilor sale in Ucraina.

Analistii au declarat pentru Insider ca Xi si Putin impartasesc un resentiment profund fata de puterea globala a SUA, iar Xi vede razboiul din Ucraina ca pe o modalitate de a da o lovitura SUA, cel mai important sustinator international al Ucrainei.

Dar diferentele de baza raman intre cei doi lideri. Pana acum, Xi nu a oferit Rusiei sprijinul militar pe care aceasta l-a solicitat in Ucraina si a exasperat Moscova prin refuzul de a aproba un nou gazoduct din Siberia care ar da un impuls crucial veniturilor Kremlinului.

De asemenea, China a dat semne ca este afectata de revolta luptatorilor wagnerieni din iunie impotriva Kremlinului si este ingrijorata de amenintarile nucleare ale Rusiei impotriva dusmanilor sai occidentali.

Participarea Chinei la summitul de la Jeddah este un indiciu in plus al distantei tot mai mari dintre Moscova si Beijing.

Expertii considera ca China incearca sa faca echilibristica, oferind un sprijin cheie Rusiei, incercand in acelasi timp sa nu-si strice relatiile cu aliatii europeni ai Ucrainei, pe ale caror economii se bazeaza Beijingul.

„China urmareste sa demonstreze Occidentului ca este interesata sa avanseze o solutionare diplomatica a razboiului – si sa reaminteasca Occidentului ca poate fi singura tara capabila sa determine Rusia sa isi schimbe cursul. De asemenea, spera sa castige aplauze dincolo de Occident”, a declarat Ali Wyne, analist la Eurasia Group, pentru Insider.

China a refuzat sa participe la un summit organizat in iunie in Danemarca pentru a discuta cererile de pace ale Ucrainei. Planul sau de a pune capat razboiului fusese respins de SUA ca fiind extrem de partinitor in favoarea Rusiei.

Dar participantii la conferinta saudita au salutat prezenta Chinei ca pe o victorie puternica pentru Kiev in incercarea sa de a izola diplomatic Rusia, a relatat FT, China fiind, se pare, de acord sa participe la conferinte viitoare.

Analistii considera ca Xi crede ca are de castigat o influenta semnificativa in rolul de mediator international de pace, el a mediat cu succes discutiile recente dintre dusmanii regionali de lunga durata, Iranul si Arabia Saudita.

Dar Wyne a avertizat impotriva unei increderi excesive in interventia Chinei pentru a asigura pacea in Ucraina. Exista putine dovezi „ca China isi va recalibra in mod fundamental legaturile cu Rusia in incercarea de a pune capat razboiului”, a spus el.

„Beijingul crede ca relatia sa cu Moscova il poate ajuta sa compenseze presiunea militara si economica tot mai mare din partea Occidentului”, a subliniat Wyne.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: