externe

Rusia a condamnat un om de stiinta la sapte ani de inchisoare pentru tradare

Un cercetator rus care lucra la tehnologii hipersonice a fost condamnat, joi, la sapte ani de inchisoare pentru tradare, dupa ce a fost acuzat ca a transmis secrete de stat unor cetateni straini, potrivit Reuters.

Un reprezentant al sistemului judiciar din Sankt Petersburg a declarat ca Alexander Kuranov, in varsta de 76 de ani, va fi trimis intr-o inchisoare de inalta securitate si va fi amendat cu 100.000 de ruble (1.000 de dolari).

La momentul arestarii sale in 2021, Kuranov era directorul general al Hypersonics Systems Research Facility din Sankt Petersburg, unde a supravegheat construirea unei noi versiuni a unei aeronave hipersonice din epoca sovietica numita Ayaks.

Presedintele Vladimir Putin a spus in repetate randuri ca Rusia este lider mondial in rachete hipersonice – arme de ultima ora capabile sa transporte incarcaturi utile cu o viteza de pana la 10 ori mai mare decat a sunetului pentru a patrunde prin sistemele de aparare aeriana.

Ucraina a declarat in aprilie ca Rusia a folosit cinci rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul de la inceputul anului. Putin a confirmat in februarie ca Rusia a folosit rachetele in lupta.

Kuranov a fost acuzat ca a transmis unui cetatean strain informatii secrete despre tehnologia hipersonica la care lucra, a informat agentia de stiri Interfax in 2021.

Potrivit procurorului, condamnarea sa a venit dupa doua procese. In Rusia, cazurile de tradare si spionaj sunt in mod traditional judecate cu usile inchise.

O serie de oameni de stiinta rusi au fost acuzati in ultimii ani de tradare, fiind suspectati ca au transmis materiale sensibile unor puteri straine. Criticii Kremlinului spun ca arestarile provin uneori din paranoia nefondata, ceea ce autoritatile neaga.

Datele Curtii Supreme din Rusia analizate de institutia independenta Vyorstka au aratat ca 39 de persoane au fost condamnate pentru tradare anul trecut, fata de 16 in 2022.

Rusia a anulat miercuri un verdict de tradare impotriva unui fizician condamnat la 12 ani de inchisoare pentru transmiterea de secrete unui stat membru NATO neidentificat si a ordonat rejudecarea acestui caz.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

10 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

10 ore ago

Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de…

10 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

10 ore ago