Rusia a facut o greseala tactica „foarte costisitoare”, ceea ce inseamna ca a doua sa linie de aparare va fi mai usor de penetrat, spun analistii

externe

tunuri, ucraina

Rusia a facut o greseala tactica prin faptul ca a utilizat prea multi oameni si armament pe prima sa linie de aparare si a lasat liniile sale mai adanci mai slabe, au declarat analisti militari pentru The Kyiv Independent, relateaza Business Insider.

Rusia a construit o aparare complexa, pe mai multe niveluri, constand in campuri de mine dense, obstacole pentru tancuri si fortificatii pe sute de kilometri, dar nu le-a folosit in mod strategic.

Contraofensiva ucraineana, care initial se misca lent, a inregistrat unele castiguri notabile in ultimele saptamani, in special prin strapungerea primei linii de aparare pe frontul Zaporijia, in sudul tarii.

Michael Kofman, analist in domeniul apararii la think tank-ul american Carnegie Endowment for International Peace, a declarat pentru The Kyiv Independent ca Ucraina lucreaza acum la strapungerea celei de-a doua linii.

Generalii ucraineni spun ca cea de-a doua linie de aparare va fi probabil mult mai usor de strapuns, a relatat The Kyiv Independent.

Desi Rusia a construit o „aparare in profunzime” – care consta in pozitii multiple raspandite pe un teritoriu care permit fortelor sa se retraga si sa macine avansul inamicului – a folosit cea mai mare parte a trupelor sale pentru a se apara in fata primei linii, au declarat analistii pentru ziar.

De asemenea, fortele rusesti au efectuat contraatacuri in fata acestei linii, ceea ce, potrivit lui Kofman, a fost o „strategie foarte costisitoare”, deoarece au pierdut cantitati semnificative de vehicule de lupta blindate si trupe.

„Apararea conta pe faptul ca [rusii] se puteau retrage”, a declarat pentru ziar Viktor Kivliuk, colonel ucrainean in retragere de la centrul de reflectie Center for Defense Strategies. „Dar daca nu mai este nimeni care sa se retraga din prima linie, cine o va apara pe cea de-a doua?”, se intreaba Kivliuk.

„Inamicul are destula infanterie, dar nu are suficiente echipamente si IFV-uri si este fortat sa alerge pe jos in timpul manevrelor”, a spus el. „Ei fac ceea ce le spun comandantii, dar lipsurile ii impiedica sa o faca corect”, a completat colonelul.

Liniile de aparare au fost construite sub comanda lui Serghei Surovikin, un general rus care a fost descris ca fiind „absolut nemilos” si cu „putina consideratie pentru viata umana” de catre fosti colegi, dupa cum a relatat anterior Insider.

Surovikin, poreclit „generalul Armageddon”, a disparut din atentia publicului in urma revoltei Grupului Wagner din iunie, din cauza legaturilor sale cu grupul.

Acum, cu generalul Valeri Gherasimov la conducere, fortele rusesti par sa foloseasca o strategie diferita de cea pentru care au fost construite liniile defensive.

Kofman a declarat pentru ziar ca, „in timp ce Surovikin dorea o aparare pozitionala clasica, Gherasimov a preferat o aparare activa, incluzand contraatacuri regulate”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: