Rusia a inregistrat un deficit de 29 de miliarde de dolari in primul trimestru – iar acest lucru ar putea insemna probleme pentru facturile militare ale tarii

externe

razboi, Rusia, NATO, Vladimir Putin

S-ar putea ca veniturile in scadere din energie ale Rusiei sa nu mai poata achita facturile militare pentru mult timp – tara tocmai a inregistrat un deficit de aproape 30 de miliarde de dolari in primul trimestru, scrie Business Insider.

Rusia a avut in primul trimestru de anul trecut un excedent de 1,13 trilioane de ruble, sau 14 miliarde de dolari fata de un deficit bugetar trimestrial de 2,4 trilioane de ruble in acest an (29 de miliarde de dolari), deoarece cheltuielile tarii au depasit veniturile.

Veniturile guvernamentale au scazut cu aproape 21%, pana la 5.700 de miliarde de ruble in timpul trimestrului, comparativ cu anul trecut, conform datelor publicate vineri de Ministerul rus de Finante. Rusia a inregistrat o scadere de 45% a veniturilor din energie, pana la 1.640 de miliarde de ruble, din cauza scaderii preturilor la petrolul Urals si a declinului exporturilor de gaze naturale.

Acest lucru vine dupa ce Uniunea Europeana – un client important pentru energia ruseasca – a interzis petrolul rusesc incepand cu 5 decembrie. In acelasi timp, Uniunea Europeana, G7 si Australia au impus un plafon de pret de 60 de dolari pe baril pentru titeiul rusesc. In februarie, UE a impus o interdictie similara si un plafon de pret pentru importurile de produse petroliere rafinate rusesti.

Ministerul de Finante al Rusiei nu a cuantificat impactul interdictiei si al plafonarii pretului la titeiul rusesc, dar Centrul de Cercetare pentru Energie si Aer Curat, un think tank finlandez, a estimat in ianuarie ca interdictia si plafonarea pretului costa Kremlinul peste 170 de milioane de dolari pe zi.

In acelasi timp cheltuielile Rusiei au inregistrat un salt de 34%, ajungand la 8,1 trilioane de ruble in aceeasi perioada, conform datelor Ministerului de Finante.

Ministerul rus de finante nu a explicat de ce cheltuielile au crescut atat de brusc, dar cheltuielile de aparare ale tarii au depasit bugetul cu 54% in 2022, potrivit Institutului Gaidar, un think tank independent cu sediul la Moscova, a relatat Reuters pe 4 aprilie.

Este probabil ca tara sa continue sa pompeze bani in aparare si securitate, cheltuielile combinate urmand sa ajunga la 9.400 de miliarde de ruble in 2023, potrivit unei analize bugetare realizate de Reuters in noiembrie. Aceasta reprezinta aproape o treime din bugetul national.

Kremlinul planuieste sa inregistreze un deficit de cel mult 2% din PIB in 2023, a declarat ministrul de finante Anton Siluanov la postul de stiri de stat Rossiya 24 la 17 februarie, potrivit Reuters. Cu toate acestea, analistii au declarat pentru agentia de stiri ca deficitul va depasi probabil 2%, una dintre estimari situandu-se intre 4% si 5%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: