externe

Rusia anunta ca a cotropit toata regiunea Lugansk din Ucraina. Soigu: „Eliberarea republicii populare Lugansk este aproape incheiata”

Cucerirea regiunii ucrainene Lugansk (in estul Ucrainei) este aproape incheiata, iar un total de 1.908 militari ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat, a anuntat vineri ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, citat de France Presse, informeaza Agerpres.

„Unitatile fortelor armate ruse, impreuna cu cele ale militiei republicilor populare Lugansk si Donetk, continua sa-si extinda controlul asupra teritoriilor din Donbas. Eliberarea republicii populare Lugansk este aproape incheiata”, a declarat Serghei Soigu in cadrul unei reuniuni a Consiliului ministerului sau, la care au participat si responsabili din armata, televiziunea publica rusa difuzand imagini de la aceasta reuniune.

Chiar inainte de inceperea ofensivei in Ucraina, lansata in 24 februarie, Moscova a recunoscut independenta regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, din care o parte este controlata din 2014 de fortele proruse.

In regiunea Lugansk, rusii incercuiesc Severodonetk si Lissiciansk, doua localitati separate de un rau si care constituie ultima pozitie de rezistenta ucraineana.

Soigu a indicat de altfel ca 1.908 militari ucraineni, care opuneau rezistenta de mai multe saptamani in combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, s-au predat.

„Nationalistii blocati in combinat au inceput sa se predea. In prezent, 1.908 de persoane au depus armele”, a afirmat el.

Acesti militari erau baricadati de mai multe saptamani in galeriile subterane ale imensei otelarii Azovstal, devenind un simbol international al rezistentei impotriva ofensivei ruse.

Autoritatile ucrainene vor sa organizeze un schimb de prizonieri de razboi, dar autoritatile ruse au indicat in repetate randuri ca ele considera cel putin o parte dintre acestia nu drept soldati, ci combatanti neonazisti.

Ministrul rus a afirmat de asemenea ca ucrainenii incercasera in 8 mai, fara succes, sa ocupe Insula Serpilor, punct strategic in Marea Neagra pe care rusii l-au preluat sub control la inceputul razboiului.

„In ajunul Zilei Victoriei, autoritatile ucrainene au intreprins o tentativa aventuroasa de a ocupa Insula Serpilor”, a declarat el. „Aceasta actiune indoielnica s-a dovedit a fi un esec total”, a adaugat Soigu, afirmand ca fortele ruse au ucis atunci 50 de militari ai fortelor de elita ucrainene, distrugand patru avioane, 10 elicoptere, 30 de drone si trei nave.

Insula Serpilor a devenit un simbol in Ucraina dupa un schimb de mesaje radio, devenit viral pe retelele de social media, in care, in prima zi a conflictului, granicerii ucraineni lansasera un „Du-te la naiba, nava militara rusa!” crucisatorului rusesc Moskva, care le cerea sa se predea.

La scurt timp dupa acest schimb de replici, nava bombardase insula, rusii preluand controlul asupra ei, iar militarii ucraineni fiind facuti prizonieri. Ei au fost ulterior eliberati in cadrul unui schimb de prizonieri cu Moscova.

Crucisatorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagra, s-a scufundat la jumatatea lunii aprilie dupa ce – potrivit Kievului – a fost lovit de doua rachete ucrainene. Moscova a afirmat la randul sau ca nava fusese avariata de o explozie la bord, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

SUA vor trimite arme in Ucraina prin Germania si Polonia: „Pentagonul a impachetat deja lucrurile si le-a depozitat in locurile potrivite, gata de plecare”

In urma aprobarii de la Washington, lucrurile au inceput sa se miste foarte repede: transporturile…

38 de minute ago

S-au suparat moldovenii pe Ciolacu. Asociatie din Iasi: „Despre ce jignire personala ar fi fost vorba daca Buzaul era in Moldova?”

Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei ii cere explicatii premierului Marcel Ciolacu, dupa ce a acesta a…

O oră ago

Reactie furioasa a Kremlinului dupa ce Parlamentul European a refuzat sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidentiale din Rusia

Parlamentul European debordeaza de contradictii interne si s-a transformat de mult timp intr-un generator de…

42 de minute ago

Avocatul lui Ion Iliescu: „E bine, sanatos, mai traieste inca 100 de ani” – Video

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a anuntat vineri ca fostul presedinte este "bine si…

3 ore ago