Rusia anunta ca tarile NATO ar putea deveni „tinte militare legitime” daca mai continua sa ajute Ucraina cu armament: „Conform regulilor razboiului, cei care sunt aliati ai tarii inamice, precum si obiectele aflate pe teritoriul lor, sunt tinte militare legitime”

externe

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a sugerat vineri ca membrii aliantei militare NATO care ofera asistenta Ucrainei ar putea fi „tinte militare legitime”.

Intr-o lunga postare pe canalul sau Telegram, Medvedev, care este vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a intrebat daca livrarea de arme catre Ucraina de catre tarile NATO ar putea fi privita ca un atac impotriva tarii sale.

„Astazi… principala intrebare este daca razboiul hibrid declarat de facto asupra tarii noastre de catre NATO poate fi considerat ca fiind intrarea aliantei in razboi cu Rusia. Este posibil sa se considere livrarea unui volum mare de arme catre Ucraina drept un atac impotriva Rusiei?”, a scris el, citat de Newsweek USA.

„Liderii tarilor NATO continua sa clameze in unanimitate ca tarile lor si intregul bloc nu sunt in razboi cu Rusia”, a continuat Medvedev. „Cu toate acestea, toata lumea este foarte constienta ca nu este asa”.

El a precizat ca, in lumina acestui fapt, se pune intrebarea daca aliatii NATO sunt tinte militare legitime.

Potrivit „regulilor de razboi”, a spus el, fortele armate ale altor tari „care au intrat oficial in razboi, care sunt aliati ai tarii inamice, precum si obiectele aflate pe teritoriul lor” sunt considerate tinte militare legitime.

Medvedev a precizat ca alte tinte militare legitime includ conducerea politico-militara a tarii inamice si orice trupe inamice (combatanti legali si combatanti ilegali) care nu au fost retrase oficial din randul fortelor sale armate.

El a spus ca aceasta include orice echipament militar si auxiliar al inamicului, orice obiecte legate de infrastructura militara, precum si de infrastructura civila care faciliteaza atingerea obiectivelor militare (poduri, statii de transport, drumuri, instalatii energetice, uzine si fabrici care care au contracte militare si asa mai departe).

Kremlinul a acuzat in repetate randuri aliatii NATO ca s-au implicat in conflict, trimitand arme Ucrainei, asigurand instruirea trupelor sale si ajutand cu informatii militare.

Luna trecuta, secretarul de stat american Antony Blinken a anuntat ca Statele Unite, impreuna cu aliatii sai din NATO, au furnizat Ucrainei asistenta militara in valoare de peste 40 de miliarde de dolari de la inceputul conflictului, la 24 februarie.

Joi, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un avertisment catre SUA in legatura cu propunerea de transfer de sisteme de aparare antiracheta Patriot catre Ucraina.

Ea a avertizat ca eventualele livrari ale sistemelor de catre Washington catre Kiev ar putea duce la escaladarea conflictului.

Zaharova s-a referit la sistemele avansate de rachete pe care SUA ar urma sa le trimita Ucrainei dupa luni de zile de solicitari din partea presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca SUA sa furnizeze tarii sale arme mai puternice pentru a dobori rachetele rusesti.

„Anterior, multi experti, inclusiv [cei aflati] in strainatate, s-au indoit de logica unei astfel de actiuni, care ar duce la o escaladare a conflictului si ar creste riscul implicarii directe a armatei americane in ostilitati”, a spus ea.

Purtatoarea de cuvant a acuzat SUA ca continua sa „rasuceasca bratele altor tari NATO”.

Washingtonul „cere o contributie mai semnificativa la militarizarea Ucrainei din partea lor [a membrilor NATO]”, a declarat Zaharova, adaugand ca toate armele furnizate de tarile occidentale Ucrainei vor fi vizate de Rusia.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: