Rusia castiga mai putin din petrol si cheltuieste mai mult pe razboi. Deocamdata, sanctiunile functioneaza ca o otrava lenta

analize

Instabilitatea rublei rusesti a scos la iveala o crapatura in „economia fortareata” a presedintelui Vladimir Putin, o vulnerabilitate eliminata rapid de echipa economica a Kremlinului printr-o miscare care a permis monedei sa-si recapete echilibrul, cel putin pentru moment, comenteaza AP.

Cu toate acestea, corectia – o crestere de urgenta a ratei dobanzii – nu poate ascunde dilema din inima economiei ruse: cum sa finanteze armata fara a submina moneda nationala si a supraincalzi economia cu o inflatie coroziva si jenanta din punct de vedere politic.

Viata la Moscova prezinta o fatada a normalitatii, in ciuda sanctiunilor ample legate de razboiul din Ucraina si de plecarea a sute de companii occidentale importante.

Terasele restaurantelor si barurilor de pe populara strada Bolshaya Nikitskaya sunt pline seara, de oameni bine imbracati, care se bucura de vremea placuta de august.

Mall-urile nu s-au schimbat la prima vedere, dar acolo unde s-au aflat candva Zara si H&M, cumparatorii gasesc noile marci de imbracaminte Maag si Vilet.

Gogosile de la Krunchy Dream ar putea fi usor confundate cu cele de la Krispy Kreme, care a existat candva in mall-ul Evropeisky. Chiar si branding-ul este similar.

In absenta Apple Pay, bancile ofera autocolante cu un cip care permite plata mobila.

Indicatoarele economice cheie sunt, de asemenea, in intervale normale. Somajul este scazut, cresterea economica este mai mare decat se asteptau multi, iar inflatia este moderata conform standardelor rusesti – la 4% in iulie – desi situatia nu este prea usoara pentru cei cu venituri limitate.

Locuitorii Moscovei, unde critica la adresa armatei poate duce la inchisoare, simt un amestec de neliniste si resemnare. Altii au observat ca preturile se schimbau constant.

„Starea noastra s-a deteriorat brusc, nu e deloc bine. … Nu se va incheia azi sau maine si nici poimaine. Cred ca mai mult de o generatie va plati pentru aceasta poveste”, a declarat o antreprenoare de 38 de ani.

Companiile care au nevoie de provizii, apeleaza la alternative.

Andrei Lavrov, proprietarul clinicii stomatologice Smile Atelier, a spus ca a fost nevoit sa obtina ligaturi si silicon din Asia pentru ca foloseste „destul de multe” materiale importate. „Dar, apropo, nu s-a intamplat niciun dezastru”, a spus el. „Daca ceva nu mai este furnizat, atunci este usor inlocuit prin canale alternative.” Unele ligaturi de fabricatie rusa sunt „materiale de foarte inalta calitate”, a spus el, in timp ce industria locala incearca sa suplineasca.

Totusi, importurile in Rusia revin pe masura ce marfurile vin prin tarile din apropiere, cum ar fi Kazahstan si Armenia, evitand sanctiunile. Sumele guvernamentale alocate programelor militare si sociale inseamna bani catre oameni si companii, care folosesc o parte din acestia pentru produsele importate.

Lipsa fortei de munca, cauzata de fuga oamenilor din tara, sustine si salariile, in timp ce creditele ipotecare subventionate de guvern ajuta la mentinerea activitatii imobiliare.

Unele lovituri aduse economiei sunt evidente, suferind in special industria auto dupa ce producatorii occidentali si-au abandonat afacerile din Rusia. Dar importurile de vehicule din China castiga teren.

Totusi, calatoriile in strainatate sunt dureros de costisitoare si limitate de interzicerea vizelor si a companiilor aeriene, desi bogatii se descurca la fel ca intotdeauna, iar cei cu venituri modeste nu si-au putut permite oricum.

Cand vine vorba de presiunile asupra rublei, Rusia, unul dintre cei mai mari furnizori de petrol din lume, castiga mai putin din vanzarea petrolului din cauza sanctiunilor occidentale. Aceasta reduce excedentul comercial al tarii, deoarece oamenii si companiile rusi cumpara si mai multe produse din strainatate.

Sumele mai mari provenite din exporturi decat cele cheltuite pe importuri sustin de obicei rubla. In timp ce surplusul comercial in scadere a determinat moneda sa scada constant, Moscova a beneficiat, deoarece un curs de schimb mai slab ajuta de fapt guvernul sa-si plateasca facturile.

Acest lucru se datoreaza faptului ca dolarii castigati din petrol pot fi schimbati cu o suma mai mare de ruble pentru a le cheltui pe agentiile guvernamentale, salariile muncitorilor si pensii.

Dar moneda Rusiei a scazut prea mult pentru placul Kremlinului – sub 100 de ruble pentru un dolar pe 14 august, un prag psihologic important. Aceasta rata de schimb a determinat banca centrala sa efectueze o majorare de urgenta a ratei dobanzii de 3,5 puncte procentuale, menita sa reduca cererea locala de importuri. Moneda a crescut la 92 de ruble pentru un dolar in zilele urmatoare cresterii ratei, dar a scazut constant de atunci, miercuri fiind tranzactionata la 96 pentru un dolar.

Desi este mai slab decat anul trecut, cand era de aproximativ 60 de ruble pentru dolar, cursul de schimb mai scazut nu reprezinta inca o criza, daca poate fi evitata o cadere libera.

Kremlinul a depus eforturi pentru a proteja economia dupa anexarea Peninsulei Crimeea in 2014. De asemenea, a transferat productia de alimente catre companiile locale, interzicand importurile din UE si a impins producatorii sa se aprovizioneze cu piese de la nivel local.

Datorita castigurilor din petrol, guvernul are datorii neglijabile si rezerve solide, desi aproximativ jumatate din acest stoc a fost inghetat de sanctiuni.

Petrolul rusesc se confrunta cu interdictii occidentale si un plafon de pret pe care G7 l-a impus vanzarilor catre alte natiuni. G7 ar putea „face acest compromis mult mai greu pentru Putin” prin scaderea plafonului de pret de la 60 de dolari la 50 de dolari, reducand veniturile Rusiei din petrol, a spus Robin Brooks, economist sef la Institutul de Finante Internationale.

Acest lucru „ar pune si mai multa presiune asupra rublei si asupra bancii centrale a Rusiei pentru a creste ratele dobanzilor si ar ingreuna acest compromis”, a spus el.

Pe termen scurt, scaderea rublei „nu este un semn ca Rusia este pe cale sa intre intr-o criza financiara majora”, spune Chris Weafer, CEO si expert in economia rusa la firma de consultanta Macro Advisory Partners.

Fara nicio investitie straina in moneda, Kremlinul poate influenta cursul de schimb pur si simplu spunand exportatorilor controlati de stat cand sa vanda valuta straina pentru ruble, a spus Weafer. In plus, preturile petrolului rusesc au crescut recent, ceea ce a insemnat ca discounturile pentru clientii din India si China au fost mai mici.

Cresterea ratelor dobanzilor pentru a creste valoarea rublei „sufoca economia privata – sau partea economiei care nu este legata de razboi si industriile de aparare – astfel incat raman suficiente resurse pentru ca razboiul sa continue”, a spus Janis Kluge, expert in economie rusa la Institutul German pentru Afaceri Internationale si Securitate din Berlin. „Este o prioritizare clara a razboiului fata de bunastarea gospodariilor”, a spus el.

Pe termen lung, alegerile lui Putin vor eroda cresterea economica si vor pune mai mult stres pe termen lung asupra rublei, a spus Kluge. Fara investitiile straine necesare pentru a face bunuri complexe, Rusia va produce mai putin din ceea ce are nevoie singura si va importa mai mult. „Si asta va insemna ca in viitor, cetatenii rusi nu isi vor putea permite acelasi nivel, acelasi stil de viata ca in anii trecuti”, a spus Kluge.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: