Rusia: Curtea Suprema respinge contestatiile contracandidatului lui Putin. Boris Nadejdin spune ca va face apel

externe

Boris Nadejdin, exclus, cursa prezidentiala, semnaturi false, Vladimir Putin

Curtea Suprema a Rusiei a respins joi doua contestatii legale din partea candidatului anti-razboi Boris Nadejdin, dupa descalificarea sa la alegerile prezidentiale de luna viitoare, transmite Reuters.

Anuntand hotararea instantei impotriva lui, Nadejdin a spus ca va face apel impotriva ambelor decizii si va depune o noua cerere impotriva refuzului comisiei electorale de a-l inregistra. „Nu renunt si nu voi renunta”, a spus el.

Insa Nadejdin a recunoscut ca sansele sale de a candida impotriva presedintelui Vladimir Putin la alegerile din 15-17 martie au scazut „la zero”.
Lui Nadejdin i s-a interzis sa candideze saptamana trecuta, cand comisia electorala a declarat ca a gasit nereguli, inclusiv existenta unor persoane decedate in lista de semnaturi ale sustinatorilor pe care a prezentat-o in sprijinul candidaturii sale.

Descalificandu-l, Curtea a eliminat singurul candidat ramas care s-a pronuntat impotriva a ceea ce Putin numeste „operatiunea sa militara speciala” in Ucraina, descriind-o drept o greseala fatala a liderului de la Kremlin. O alta candidata anti-razboi, Ekaterina Duntsova, a fost respinsa inca din prima faza a procesului de inregistrare in decembrie.

Nadejdin a declarat reporterilor ca, desi comisia l-a blocat din motive tehnice, campania sa a avut un impact mare. „Am facut o fisura, am aratat ca multi oameni din tara nu sustin cursul de acum, multi oameni doresc ca Rusia sa fie pasnica si libera”, a spus el.

Desi nimeni nu se astepta ca Nadejdin sa castige, el a condus o campanie eficienta si a acumulat un sprijin vizibil, exploatand nelinistea larg raspandita in legatura cu razboiul. Oamenii au facut coada afara in adancul iernii pentru a-si adauga numele pe lista cu cel putin 100.000 de semnaturi ale sustinatorilor pe care trebuia sa o depuna.

Multi comentatori au presupus ca lui Nadejdin i s-a permis sa-si lanseze campania doar cu aprobarea Kremlinului – ceva ce Nadejdin a negat – pentru a da aparenta de concurenta.

Kremlinul spune ca nu a fost niciodata un rival serios, iar comisia electorala a aplicat pur si simplu regulile.

Rezultatul inseamna ca Putin, aflat la putere ca presedinte sau prim-ministru din ultima zi a anului 1999, se va confrunta cu alti trei candidati la votul din 15-17 martie: Vladislav Davankov de la Partidul Poporul Nou; Leonid Slutsky, liderul Partidului Liberal Democrat ultra-nationalist loial Kremlinului; si nominalizatul Partidului Comunist, Nikolai Kharitonov.

Niciunul nu-l critica pe Putin si nu prezinta vreo provocare serioasa.

Victoria va prelungi dominatia lui Putin cu inca sase ani, avand posibilitatea sa-l depaseasca pe pe Iosif Stalin si sa devina cel mai longeviv conducator al Rusiei din secolul al XVIII-lea, de la imparateasa Ecaterina cea Mare.

Dupa aproape doi ani de razboi, Rusia controleaza aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, fara a se vedea niciun sfarsit al conflictului. Dar costurile pentru Moscova au fost mari, inclusiv pierderi grele dar nedezvaluite, emigrarea a sute de mii de rusi si atacuri transfrontaliere frecvente ucrainene asupra tintelor din adancul Rusiei.

Kremlinul spune ca, prin inarmarea Ucrainei, Occidentul poarta un razboi ascuns impotriva sa si ca va continua „operatiunea militara speciala” atata timp cat va fi nevoie.

Oficialii rusi au declarat ca sase persoane, inclusiv o fetita de un an, au fost ucise joi intr-un atac ucrainean asupra orasului de granita Belgorod, in care loviturile cu rachete si drone au devenit parte din viata de zi cu zi. Kievul nu a facut niciun comentariu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: