Rusia desfasoara o campanie agresiva de sabotaj sub acoperire in Europa. UK si Germania, cele mai recente tari vizate

externe

londra

Determinata sa isi sporeasca atat presiunea pe campul de lupta asupra Ucrainei, cat si presiunea politica asupra sustinatorilor Ucrainei, Rusia isi intensifica eforturile de sabotaj in Europa, relateaza Washington Examiner.

Vinerea trecuta, Regatul Unit a anuntat acuzatii penale impotriva a cinci barbati acuzati de un atac incendiar din martie asupra depozitului unui om de afaceri ucrainean din Londra. Seful acestora este un britanic in varsta de 20 de ani, Dylan Earl. Pe langa acuzatiile de incendiere, Earl este acuzat de „asistarea unui serviciu de informatii strain”.

Un alt britanic, Jack Reeves, in varsta de 22 de ani, este acuzat ca a acceptat o plata de la un serviciu de informatii strain, mai exact de la elemente ale Grupului Wagner (grupul condus anterior de Evgheni Prigojin). Se pare ca Earl a platit si alti barbati pentru a se alatura complotului.

In mod similar, in urma cu doua saptamani, doi cetateni cu dubla cetatenie germano-rusa au fost arestati in Germania, fiind suspectati ca au actionat pentru serviciile de informatii rusesti. Procurorii germani sustin ca unul dintre barbati, identificat doar ca „Dieter S.”, a fost in contact cu un serviciu de informatii rusesc. Dieter i-ar fi spus agentului sau de legatura rus ca „era pregatit sa efectueze atacuri cu explozibili si incendieri, in special asupra infrastructurii folosite de armata si a siturilor industriale din Germania”. Autoritatile germane adauga ca Dieter „a colectat, de asemenea, informatii despre potentiale tinte de atac, inclusiv instalatii militare americane”.

Aceste incidente ne indreapta spre doua concluzii.

In primul rand, similitudinea in timp si in intentie intre comploturile din Marea Britanie si Germania sugereaza un efort nou si concertat al Rusiei de a efectua atacuri de sabotaj asupra unor tinte aliate cu Ucraina in Europa. Folosirea repetata a unor localnici, mai degraba decat a unor ofiteri de informatii rusesti, indica dorinta Moscovei de a atenua dovezile privind vinovatia sa in cazul in care, ca in acest caz, eforturile sale sunt detectate.

In 2014, ofiterii serviciului de informatii militare GRU din Rusia au aruncat in aer un depozit de arme din Republica Ceha care furniza munitie Ucrainei. Doua persoane au fost ucise in acel atac.

In al doilea rand, aceste incidente sunt probabil doar varful icebergului. Ar trebui sa ne asteptam la alte arestari de catre serviciile de securitate occidentale ale unor presupusi sabotori rusi in urmatoarele saptamani. Riscul unor atacuri reusite este, de asemenea, semnificativ.

De la incidentul Skripal din 2018, serviciul britanic de informatii interne MI5 si-a stabilit ca prioritate detectarea eforturilor serviciilor de informatii rusesti pe teritoriul Regatului Unit. Aceste eforturi au avut succes in linii mari. Cu toate acestea, faptul ca acest atac asupra depozitului a avut succes subliniaza capacitatea Rusiei de a desfasura activitati ostile chiar si impotriva natiunilor cu servicii de informatii foarte capabile.

Indiferent de asta, NATO nu ar trebui sa tolereze aceste ispravi rusesti.

Aceste atacuri constituie acte de razboi. De asemenea, ele se disting net de sprijinul militar al NATO pentru Ucraina. In timp ce statele NATO sprijina Ucraina cu arme, ajutoare si alte echipamente, aceste state nu ataca direct tinte rusesti pe teritoriul rusesc. Faptul ca Rusia vizeaza interese NATO pe teritoriul NATO ar trebui, astfel, sa incurajeze administratia Biden sa renunte la opozitia fata de loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc, subliniaza publicatia de la Washington

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: