Rusia foloseste pe front arme chimice interzise. Gaze utilizate in timpul Primului Razboi Mondial – The Wall Street Journal

externe

SUA, acuzatii, Rusia, arme chimice, Ucraina

Rusii folosesc arme chimice interzise, inclusiv clorpicrina, in luptele de pe toata linia frontului din Ucraina. In acest fel, ei incearca sa slabeasca capacitatea trupelor ucrainene de a apara pozitiile fortificate si chiar sa le forteze sa se retraga, relateaza The Wall Street Journal.

Oficiali americani si ucraineni, precum si medici, soldati si cercetatori internationali, spun ca utilizarea de catre Rusia a armelor chimice interzise pe campul de lupta devine tot mai frecventa, pe masura ce Moscova isi intensifica ofensiva.

La inceputul acestei luni, SUA au anuntat sanctiuni impotriva companiilor rusesti si a agentiilor guvernamentale implicate in dezvoltarea si furnizarea de arme chimice folosite pe linia frontului, in special cloropicrina. Acest agent chimic, care este folosit uneori in pesticide, a fost folosit in timpul Primului Razboi Mondial si a fost interzis pentru utilizarea in lupta de catre Conventia privind armele chimice, la care Rusia este semnatara.

Dan Cassetta, expert in arme chimice si cercetator junior la Royal United Services Institute (RUSI), un grup de reflectie cu sediul la Londra, spune ca cloropicrina este toxica pentru oameni si animale si actioneaza si ca un iritant. In functie de gradul de expunere, gazul poate arde pielea, poate irita canalele lacrimale si poate face dificila respiratia. Potrivit lui Cassetta, aceasta substanta chimica a fost inlocuita cu substante mai moderne folosite uneori de politie ca gaz lacrimogen, cunoscute sub numele de CN si CS, care sunt, de asemenea, interzise de conventie.

Ucrainenii monitorizeaza utilizarea armelor chimice pe front din februarie 2023, iar numarul incidentelor confirmate este in continua crestere. Pana la data de 3 mai, Forta de Sprijin a confirmat 1.891 de astfel de atacuri de cand a inceput urmarirea datelor, dintre care 444 in aprilie, o crestere de 71 de incidente confirmate fata de luna precedenta. Aceste cifre reprezinta o imagine incompleta, deoarece intensitatea luptelor face adesea imposibila ajungerea la locul unde a fost folosit gazul pentru a lua mostre sau pentru a intervieva soldatii, a precizat WSJ.

Locotenentul Vitali Katrici, medic militar care lucreaza la un post de stabilizare din apropierea frontului, spune ca au existat situatii in care fiecare al doilea pacient pe care l-a tratat a fost expus la gaz toxic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: