Rusia isi pierde rapid importanta economica pentru Germania. A ajuns pe locul opt, dupa Bulgaria si Slovenia

externe

putin, merkel

Pentru o lunga perioada de timp, Rusia a fost considerata un fel de taram al fagaduintei pentru companiile germane – dar, in mod evident, acele zile s-au incheiat. Acest lucru reiese si din statisticile comerciale publicate periodic de Comitetul pentru relatii economice cu Europa de Est, relateaza Der Spiegel.

In urma cu zece ani, Rusia era al doilea partener comercial al Germaniei in Europa de Est. Doar Polonia, membra a UE, era mai importanta.

Acum, Rusia se afla pe locul opt in topul tarilor din Europa de Est, dupa Bulgaria si Slovenia. Pentru comparatie: Rusia are 140 de milioane de locuitori, iar Slovenia 2,1 milioane de cetateni. Dintre toti partenerii comerciali ai Germaniei, Rusia a coborat de pe locul 14 pe locul 36 in decurs de un an.

Prin urmare, noul sef al Comitetului pentru relatii economice cu Europa de Est vorbeste si despre o „dezangajare” economica rapida cu Rusia ca reactie la razboiul de agresiune impotriva Ucrainei. Cathrina Claas-Muhlhauser ocupa acest post, care a fost vacant pentru o lunga perioada de timp, incepand din aceasta vara.

Ea a avertizat si impotriva „discriminarii” companiilor germane care sunt inca active in Rusia din diverse motive, dar care nu incalca sanctiunile. Acest lucru este valabil mai ales pentru sectoare precum agricultura, sanatatea si produsele farmaceutice.

„Marea majoritate a companiilor germane si-au redus sau isi retrag afacerile din Rusia cu mult dincolo de reglementarile privind sanctiunile”, a spus ea, desi guvernul rus face din ce in ce mai dificila retragerea companiilor straine.

Multe companii sunt legate de „obligatii contractuale” si nu pot pur si simplu sa paraseasca piata fara a se expune pe ele si pe angajatii lor locali la urmarire penala, a spus Claas-Muhlhauser. Incetarea completa a tuturor activitatilor comerciale nu a fost scopul sanctiunilor.

Comisia pentru relatii economice cu Europa de Est este in favoarea mentinerii activitatilor in sectoarele economice care nu sunt in mod deliberat sanctionate. „Nu poate fi in interesul UE ca toate pozitiile din economia rusa sa fie ocupate de actori care nu impartasesc valorile Europei”, a declarat Claas-Muhlhauser.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: