externe

Rusia raspunde cu un ultimatum, dupa ce Zelenski a avertizat ca opreste negocierile de pace daca sunt ucisi aparatorii Mariupolului

Ministrerul rus al Apararii a raspuns avertismentului transmis de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a transmis ca daca rusii ii vor ucide pe ultimii aparatori ai Mariupolului, Ucraina se va retrage din orice negocieri pentru pace.

La acest avertisment, Moscova a raspuns printr-un nou ultimatum de depunere a armelor. Astfel, soldatii de la Mariupol ar avea termen sa se predea duminica pana la ora 13:00 si daca ar face astea, rusii ii vor cruta.

”Luptatorii ucraineni si mercenarii straini pot depune armele intre orele 06:00 si 13:00”, a transmis ministerul, potrivit agentiei de presa Tass, promitand ca vor fi respectate prevederile Conventiei de la Geneva privind prizonierii de razboi.

La acest moment, soldatii ucraineni sunt complet incoltiti de rusi si au transmis de zile bune ca raman fara munitie si mijloace de a continua lupta.

„Resturile gruparii ucrainene de luptatori la Mariupol sunt in prezent blocate complet pe locul uzinei metalurgice Azovstal. Singura lor sansa de a-si salva vietile este sa depuna voluntar armele si sa se predea”, afirmase purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov.

Zelenski i-a decorat pe soldatii de la Mariupol si cere arme ”acum”

In discursul de la miezul noptii, Zelenski a vorbit despre situatia de la Mariupol, acuzand Rusia ca vrea sa ii distruga pe toti cei care inc sunt acolo.

”Am vorbit astazi cu prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson si cu prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson. Despre aparare si alt sprijin pentru Ucraina. Despre inasprirea politicii de sanctiuni impotriva Rusiei. Despre situatia in diverse zone ale ostilitatilor din Ucraina, si mai ales pe Mariupol. Si despre optiunile de a ajuta aparatorii orasului si civilii.

Situatia de la Mariupol ramane cat se poate de grava. Pur si simplu inumana. Asta a facut Federatia Rusa. A facut in mod deliberat. Si continua sa distruga in mod deliberat orasele. Rusia incearca in mod deliberat sa-i distruga pe toti cei care se afla acolo in Mariupol”, a spus Zelenski, potrivit News.ro.

El a anuntat ca i-a decorat ca eroi pe toti luptatorii de acolo si a cerut Occidentului sa trimita imediat arme, pentru ca cei din Mariupol sa aiba o sansa sa fie salvati.

”Exista doar doua moduri de a influenta acest lucru. Sau partenerii vor oferi Ucrainei toate armele grele necesare, avioanele si, fara exagerare, imediat. Ca sa reducem presiunea ocupantilor asupra Mariupolului si sa-l deblocam. Sau – o cale de negociere, in care rolul partenerilor ar trebui sa fie si el decisiv.

Vreau sa fiu auzit chiar acum: nu a trecut o singura zi de la blocada de la Mariupol in care sa nu fi cautat o solutie. Militar sau diplomatic – orice pentru a salva oamenii. Dar gasirea acestei solutii este extrem de dificila. Pana acum, nu exista o optiune valida suta la suta. Acest lucru se aplica atat optiunilor militare, cat si procesului de negociere.

Desi am auzit multe intentii de la cei care au vrut sa ajute si care intr-adevar se afla in pozitii de influenta internationala, niciuna nu a fost inca realizata. Cu toate acestea, nu vom abandona aceste eforturi. Si in fiecare zi fie eu, fie comandantul sef al fortelor armate Valeriy Zaluzhny, fie alti militari, fie seful echipei noastre de negocieri David Arakhamia – suntem in contact cu aparatorii nostri ai lui Mariupol. In fiecare zi.

In mod traditional, inainte de discursul de seara, am semnat un decret de premiere a aparatorilor nostri. 186 de militari ai Fortelor Armate ale Ucrainei. 13 militari ai Agentiei de Informatii ale Apararii. Doi ofiteri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei. Si un luptator al Garzii Nationale.

Slava vesnica tuturor celor care apara statul! Amintire vesnica tuturor celor care au murit pentru Ucraina! Glorie Ucrainei!”, si-a incheiat discursul presedintele ucrainean.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago