Rusia scoate satisfacuta in evidenta diviziunile dintre China si SUA, inaintea discutiilor dintre Xi si Biden

externe

putin, xi

Presa de stat rusa relateaza despre aspectele negative ale summitului APEC, dintre presedintele chinez Xi Jinping si omologul sau american Joe Biden, care are loc miercuri la San Francisco, Rusia accentuand prapastia geopolitica dintre cele doua superputeri, relateaza CNBC.

Presa rusa a minimalizat importanta summitului Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), unde Xi si Biden urmeaza sa se intalneasca miercuri. Marti, un reporter al agentiei ruse de stiri de stat RIA Novosti a relatat ca o reuniune plenara a summitului APEC prezidata de reprezentanta americana pentru comert Katherine Tai a avut loc „intr-o sala pe jumatate goala”.

RIA Novosti a pus in contrast imaginea cu o sala de conferinte pe jumatate goala cu pozitia reprezentantului american pentru comert Tai care a subliniat in fata delegatilor „cat de important este acest eveniment pentru Statele Unite”.

Intalnirea de miercuri dintre Biden si Xi va fi prima intalnire fata in fata dintre cei doi lideri dupa un an, scopul principal al discutiilor fiind reducerea tensiunilor si a intereselor conflictuale intr-o serie de probleme globale.

Printre acestea se numara pozitii semnificativ diferite cu privire la Rusia si razboiul din Ucraina, cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu si alte zone de tensiune si rivalitate in arena geopolitica si economica, cu accent pe regiunea Asia-Pacific.

Rusia doreste sa scoata in evidenta diferendele

Agentiile de presa rusesti au tinut sa sublinieze prapastia dintre superputeri inaintea intalnirii Xi-Biden, precum si sa se concentreze asupra a ceea ce China si Rusia considera a fi hegemonia occidentala si incercarile SUA de a-si mentine dominatia in afacerile globale.

De asemenea, ei au tinut sa se concentreze pe protestele pro-palestiniene si pro-Israel care au loc in SUA, in timp ce summitul se pregatea pentru sosirea a zeci de lideri mondiali si a sute de directori executivi din cele 21 de economii membre din zona Pacificului. Presedintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat din cauza sanctiunilor americane, astfel ca vicepremierul Alexei Overciuk reprezinta Rusia la summit.

Nu a existat niciun comentariu oficial din partea Kremlinului cu privire la viitoarele discutii dintre Xi si Biden.

Agentia de stiri de stat Tass a notat marti, intr-un articol, ca summitul APEC a inceput „pe fondul protestelor” si ca, in timp ce „normalizarea relatiilor politice si economice si situatia din jurul Taiwanului” ar putea fi discutate, Washingtonul si Beijingul „pun accente diferite pe agenda viitoarelor negocieri si pe asteptarile privind rezultatele acestora”, a scris Tass.

Alte puncte de discordie, in afara de tensiunile legate de Taiwan, includ controlul american al exporturilor si restrictiile de investitii in domeniul tehnologiei chineze si chestiuni de securitate nationala dupa incidentul cu „balonul spion”, a precizat agentia.

O serie de ziare rusesti, printre care Kommersant, Izvestia, Argumenty i Fakty, Nezavisimaya Gazeta si Komsomolskaya Pravda, nu au dat nicio stire despre summitul APEC sau despre discutiile dintre Xi si Biden.

In timp ce tensiunile continua in fundal, liniile de comunicare raman totusi deschise. APEC, din care fac parte SUA, China si Rusia, promoveaza comertul liber in intreaga regiune Asia-Pacific, iar grupul s-a angajat, la ultimul sau summit, sa promoveze si sa sustina un sistem comercial multilateral bazat pe reguli.

Cu toate acestea, se crede ca Beijingul simte o neliniste profunda in legatura cu perturbarile economice cauzate de razboiul actual al Rusiei cu Ucraina. Luna trecuta, Xi a declarat ca Beijingul nu se va angaja in „confruntari ideologice, jocuri geopolitice sau confruntari intre blocuri”, intr-o aparenta referire la Occident. Analistii considera ca atat SUA, cat si China au interesul de a imbunatati legaturile dupa o perioada prelungita de tensiuni.

„Cele doua cele mai puternice tari din lume nu se plac si nici nu au incredere una in cealalta iar relatia lor se deterioreaza structural pe masura ce trecem intr-o noua faza a globalizarii, dar ambele tari sunt, de asemenea, adulti geopolitici, preferand stabilitatea haosului”, a declarat Ian Bremmer, presedinte si fondator al Eurasia Group.

„Asadar, in timp ce Statele Unite si China sustin parti diferite atat in razboiul dintre Rusia si Ucraina, cat si in cel dintre Israel si Hamas, cele doua tari au, de asemenea, interese puternice in a se asigura ca aceste conflicte nu se extind si mai mult”, a mai spus el.

Bremmer a adaugat: „Interesele strategice ale Chinei in restul lumii sunt in primul rand de natura comerciala, iar Beijingul este deosebit de reticent la riscuri acolo, avand in vedere provocarile economice de acasa … Cel putin pentru moment, Beijingul este considerabil mai putin interesat sa exploateze crizele geopolitice globale decat sa se asigure ca acestea nu se deterioreaza si mai mult, amenintand economia si securitatea nationala a Chinei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: