Rusia si-a testat capacitatea de lansare a unui atac nuclear. Moscova spune ca s-a retras din tratatul de interzicere a testelor nucleare pentru a se alinia Washingtonului, care a semnat dar nu a ratificat niciodata

externe

Rusia si-a testat cu succes capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de razbunare pe uscat, pe mare si pe aer, a anuntat, miercuri, Kremlinul, intr-un comunicat, o demonstratie de forta care coincide cu retragerea Moscovei din tratatul de interzicere a testelor nucleare, potrivit Reuters.

Exercitiul, care a implicat lansarea rachetelor de la o baza terestra, de pe un submarin nuclear si de la bordul unor bombardiere cu raza lunga de actiune, are loc in timp ce Moscova este blocata in ceea ce considera ca este un impas existential cu Occidentul in legatura cu Ucraina.

Cu tensiunile la cel mai inalt nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962, Rusia – care are cel mai mare arsenal nuclear din lume – s-a miscat rapid in revocarea ratificarii unui tratat de interzicere a testelor nucleare pentru a se alinia cu Statele Unite.

„Lansari practice de rachete balistice si de croaziera au avut loc in timpul antrenamentului”, a declarat Kremlinul intr-un comunicat referitor la exercitiile nucleare.

Televiziunea de stat l-aprezentat pe ministrul apararii, Serghei Soigu, raportandu-i lui Putin intr-un link video exercitiul despre care el a spus ca este o repetitie pentru „o lovitura nucleara masiva” ca raspuns la atacul nuclear al unui agresor.

O racheta balistica intercontinentala Yars a fost lansata dintr-un loc de testare catre o tinta din estul indepartat al Rusiei, un submarin cu propulsie nucleara a lansat o racheta balistica din Marea Barents, iar bombardierele cu raza lunga de actiune Tu-95MS au lansat rachete de croaziera lansate cu aer de proba, se arata in declaratia Kremlinului.

„In cursul evenimentelor, au fost testate nivelul de pregatire al autoritatilor militare de comanda si abilitatile personalului superior si operational in organizarea trupelor (fortelor) subordonate. Sarcinile planificate in cursul exercitiului de antrenament au fost indeplinite pe deplin”, se arata in comunicat.

Imaginile video ale exercitiului publicate de Ministerul Apararii au aratat rachetele lansate de la baza terestra, de pe submarin si de pe bombardier.

Rusia efectueaza din cand in cand astfel de exercitii pentru a-si testa asa-numita triada nucleara. Statele Unite desfasoara, de asemenea, exercitii nucleare regulate.

Moscova a precizat ca, in ciuda retragerii sale din tratatul global de interzicere a testelor nucleare, nu are de gand sa abandoneze un moratoriu din 1992 asupra exploziilor nucleare, in conformitate cu Tratatul de interzicere completa a testelor (CTBT), pe care l-a semnat Moscova.

Rusia ar relua astfel de teste – o miscare pe care expertii militari occidentali cred ca ar putea fi tentata sa o faca pentru a semnala intentia si a provoca teama in orice impas cu Occidentul – daca Statele Unite ar face acest lucru mai intai, a spus Moscova.

Singurul motiv pentru care Rusia spune ca se retrage din tratat este sa se alinieze Washingtonului, care a semnat, dar nu a ratificat niciodata acest document.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: