externe

Rusia si Coreea de Nord pregatesc „o surpriza in octombrie” – o provocare menita sa-l ajute pe Donald Trump sa castige alegerile in SUA

Administratia Biden este din ce in ce mai ingrijorata de faptul ca intensificarea aliantei militare dintre presedintele rus Vladimir Putin si liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea extinde considerabil capacitatile nucleare ale Pyongyangului si ar putea creste tensiunile in regiunea Asia-Pacific, au declarat sase oficiali americani de rang inalt pentru NBC News.

Oficialii americani se pregatesc, de asemenea, pentru ca Coreea de Nord sa intreprinda potential cele mai provocatoare actiuni militare din ultimul deceniu in apropierea alegerilor prezidentiale din SUA, posibil la indemnul lui Putin, au spus oficialii.

Momentul ales, au spus ei, ar putea fi conceput pentru a crea tulburari intr-o alta parte a lumii, in timp ce americanii decid daca sa-l trimita pe presedintele Joe Biden sau pe fostul presedinte Donald Trump inapoi la Casa Alba.

„Nu avem nicio indoiala ca Coreea de Nord va fi provocatoare in acest an. Este doar o chestiune de cat de mult va escalada situatia”, a declarat un oficial american din cadrul serviciilor de informatii.

Oficiali ai serviciilor de informatii americane au acuzat Rusia ca a intervenit in alegerile din 2016 pentru a ajuta la alegerea lui Trump. Administratia Biden a avut relatii tensionate cu Rusia, care s-au prabusit si mai mult dupa ce aceasta a invadat Ucraina in 2022.

Oficialii americani din serviciile de informatii cred ca Putin furnizeaza Coreei de Nord tehnologie pentru submarine nucleare si rachete balistice in schimbul trimiterii de catre Phenian a unei cantitati mari de munitii pentru razboiul sau din Ucraina, au declarat inaltii oficiali americani. Coreea de Nord furnizeaza Rusiei mai multe munitii decat furnizeaza Europa Ucrainei, inclusiv milioane de proiectile de artilerie.

Indiferent daca Putin il incurajeaza sau nu pe Kim sa intreprinda actiuni provocatoare menite sa creeze o asa-numita „surpriza din octombrie” in alegerile prezidentiale din SUA, un al doilea oficial de rang inalt al administratiei a declarat ca Rusia ar putea ezita sa faca un astfel de pas. Oficialul a declarat ca China, care s-a apropiat si ea de Rusia si l-a ajutat pe Putin sa duca razboiul sau in Ucraina, nu doreste in mod obisnuit instabilitate in regiune.

Cu toate acestea, oficialii americani recunosc ca exista multe lucruri pe care nu le stiu despre alianta dintre Rusia si Coreea de Nord – si unde ar putea aceasta merge de aici inainte. Cresterea tensiunilor in regiunea Asia-Pacific ar veni dupa ce, de la preluarea mandatului de catre Biden, au izbucnit doua razboaie: unul in Ucraina si celalalt intre Israel si Hamas.

Trump a sustinut ca ambele razboaie sunt rezultatul conducerii lui Biden si ca nu s-ar fi intamplat daca el ar fi fost in functie. Oficialii Casei Albe a lui Biden contesta vehement aceasta afirmatie.

Relatia din ce in ce mai stransa dintre Putin si Kim reprezinta o schimbare majora fata de perioada in care Rusia a colaborat cu SUA in trecut pentru a incerca sa tina in frau Coreea de Nord. Acum, Moscova isi foloseste dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU spre a oferi Coreei de Nord o acoperire pentru a se sustrage masurilor de aplicare a sanctiunilor menite sa ii limiteze programul nuclear.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

A patra zi de proteste in Piata Victoria. Clotilde Armand anunta ca nu se lasa

Mai multe zeci de persoane au participat, duminica seara, la un protest organizat in Piata…

4 ore ago

China, lovita de canicula in nord si de inundatii in sud. Temperaturile de peste 39 grade Celsius si ploile torentiale persista

Centrul meteorologic national din China a emis duminica o alerta pentru temperaturi ridicate pentru mai…

17 ore ago

Cele 12 tari care au refuzat sa semneze comunicatul final al Summitului pentru pace din Elvetia. Principalele solicitari ale celor 80 de state semnatare

Douasprezece dintre cele 92 de tari participante la Summitul elvetian de doua zile pentru pace…

8 ore ago