life

Un oras thailandez care se confrunta cu o crestere masiva a populatiei de maimute salbatice a pus la cale un plan pentru a le prinde si a le trimite departe

Mai multe conflicte maimuta-om au convins recent autoritatile din Lopburi, un oras aflat in centrul Thailandei, ca trebuie sa reduca numarul animalelor. Daca totul merge bine, cele mai multe vor ajunge in spatele gratiilor, inainte de a incepe o noua viata in alta parte, potrivit AP.

Prima etapa a planului, care a inceput vineri, este de a pune in custi hrana preferata a maimutelor si apoi sa se astepte ca foamea sa isi faca treaba.

Trei maimute au fost prinse deja. Custile fusesera asezate pe strada la inceputul saptamanii, asa ca maimutele s-au obisnuit cu ele si le-au gasit mai putin amenintatoare.

Se crede ca in jur de 2.500 de maimute alearga libere prin oras. Capturarea celor trei ghinioniste si a altor aproximativ 30, prinse in alte parti ale orasului, a redus usor acest total.

Efortul va continua timp de cinci zile luna aceasta, apoi este probabil sa se repete. Unele dintre maimute vor fi lasate libere pentru a mentine imaginea lui Lopburi ca oras al maimutelor din Thailanda.

Dar nimeni nu se asteapta sa fie usor.

„In conditiile in care maimutele sutn inteligente, daca unele dintre ele intra in custi si sunt prinse, cele aflate afara nu vor mai intra, pentru ca stiu ce s-a intamplat cu prietenele lor”, a spus Patarapol Maneeorn de la Departamentul Parcurilor Nationale, Faunei Salbatice si Conservarii Plantelor.

Maimutele hoinare au fost mult timp un simbol al orasului aflat la 140 de kilometri nord de Bangkok, si reprezinta o atractie turistica majora. Cu toate acestea, au devenit din ce in ce mai agresive, mai multe videoclipuri cu animalele care smulg mancarea din mainile oamenilor sau care devin agresive fiind distribuite pe scara larga online.

Un magazin de piese auto opereaza acum din spatele unui gard. Proprietarii l-au ridicat in timpul pandemiei de coronavirus, dar tinerea la distanta a primatelor a fost, de asemenea, o preocupare principala. Ei spun ca s-au adaptat la problema maimutelor, dar nu toata lumea a facut-o. „Cand sunt multe maimute in jur, clientilor le este frica sa cumpere marfurile de la magazin. Numai obisnuitii nostri nu sunt speriati”, a spus Supaporn Tantiwong.

Primarul orasului, Chamroen Salacheep, este de acord ca maimutele, desi aduc vizitatori, au devenit, de asemenea, daunatoare pentru comert, magazinele si mall-urile inregistrand o scadere a veniturilor si chiar casele oamenilor fiind avariate. Lopburi, a spus el, este aproape un „oras abandonat”. „Dupa ce operatiunea noastra se va termina”, a spus Chamroen, „voi face curatenie in oras si voi zugravi toate cladirile pentru a recastiga increderea oamenilor”.

Acestea pot parea vremuri sumbre pentru maimute din Lopburi, dar exista un plan pentru a le oferi un nou inceput. Vineri, autoritatile au inceput sa le sedeze pentru a le verifica starea de sanatate inainte de a le spala si de a le steriliza si de a le tatua, astfel incat sa poata fi identificate pentru a pastra evidente exacte. Dupa aceea, le vor transfera in tarcuri uriase, chiar langa centrului orasului, in timp ce le vor fi cautate case permanente.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Romania, 3-0 in meciul cu Ucraina. Video cu momentul primului gol. Zeci de mii de romani sunt pe stadion

Primul gol al echipei Romaniei in meciul cu echipa Ucrainei a fost marcat de Nicolae…

2 ore ago

Elena Lasconi vrea sa rupa alianta cu PMP si Forta Dreptei. Iulian Bulai: „Ma bucur, ADU a insemnat o decizie gresita”

Alianta Dreapta Unita (ADU) a insemnat o decizie gresita din multe motive, a declarat, luni,…

2 ore ago

Parlamentarii au renuntat la munca pentru a se uita la meciul Romania-Ucraina: „Programul de lucru pentru astazi se opreste aici”

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, luni, cu 20 de minute mai devreme fata de…

2 ore ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

3 ore ago