Rusia si SUA la egalitate: Moscova a revocat ratificarea tratatului de interzicere a testelor cu arme nucleare, iar SUA nu l-au ratificat niciodata. Ambele tari raman semnatare

externe

Presedintele Vladimir Putin a semnat, joi, o lege prin care este revocata ratificarea tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare, un pas condamnat de organizatia care promoveaza aderarea la pactul de referinta pentru controlul armelor, potrivit Reuters.

Miscarea, desi asteptata, este o dovada a tensiunilor profunde dintre Statele Unite si Rusia, a caror relate este la cel mai scazut nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962 din cauza razboiului din Ucraina si din cauza a ceea ce Moscova considera ca sunt incercarile Washingtonului de a impiedica aparitia unei noi ordini mondiale multipolare.

Washingtonul si-a exprimat ingrijorarea profunda cu privire la decizia Rusiei pe care a catalogat-o drept un pas in directia gresita.

„Actiunea Rusiei va servi doar la scaderea increderii in regimul international de control al armelor”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken intr-un comunicat.

Moscova spune ca aceasta revocare este doar pentru a aduce Rusia in conformitate cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodata tratatul. Rusia nu va relua testele nucleare decat daca o va face si Washingtonul, spun diplomatii rusi.

Miscarea nu va schimba nici pozitia Rusiei, care are cel mai mare arsenal nuclear din lume, si nici modul in care impartaseste informatii despre activitatile sale nucleare, deoarece Moscova va ramane semnatara a tratatului, au adaugat diplomatii.

Insa unii experti occidentali in controlul armelor sunt ingrijorati de faptul ca Rusia s-ar putea indrepta spre un test nuclear pentru a intimida si a trezi teama in mijlocul razboiului din Ucraina.

Putin a declarat pe 5 octombrie ca nu este pregatit sa spuna daca Rusia ar trebui sa reia sau nu testele nucleare dupa apelurile unor experti si parlamentari rusi in securitate de a testa o bomba nucleara ca avertisment pentru Occident.

O astfel de miscare, daca s-ar intampla, ar putea introduce o noua era a testelor nucleare de mare putere.

Robert Floyd, seful Organizatiei Tratatului Cuprinzator de Interzicere a Testelor Nucleare, a carei sarcina este de a promova recunoasterea tratatului si de a-si construi regimul de verificare pentru a se asigura ca niciun test nuclear nu ramane nedetectat, a condamnat demersul Rusiei.

„Decizia de astazi a Federatiei Ruse de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere completa a testelor nucleare este foarte dezamagitoare si profund regretabila”, a declarat Floyd, care a incercat sa faca lobby in fata inaltilor oficiali rusi pentru a-i determina sa se razgandeasca, a declarat el pe platforma X.

Tratatul a stabilit o retea globala de posturi de observare care poate detecta sunetul, undele de soc sau precipitatiile radioactive dintr-o explozie nucleara.

Rusia post-sovietica nu a efectuat niciun test nuclear. Uniunea Sovietica a testat ultima data in 1990, iar Statele Unite ale Americii in 1992. Nicio tara, cu exceptia Coreei de Nord, nu a efectuat un test care implica o explozie nucleara in acest secol.

Andrey Baklitskiy, cercetator principal la Institutul Natiunilor Unite pentru Cercetare in Domeniul Dezarmarii, a declarat ca miscarea duce Rusia pe o „panta alunecoasa” catre reluarea testarii.

„Face parte dintr-o tendinta tulburatoare din ultimii ani, care a vazut ca pactele de control al armelor au fost abandonate sau suspendate. Nu stim ce pasi vor urma si cand, dar stim unde se termina acest drum. Si nu vrem sa mergem acolo”, a spus el luna trecuta pe X.

Aprobarea deciziei de catre Putin a fost postata pe un site web al guvernului care spunea ca a intrat in vigoare imediat. Parlamentul Rusiei a aprobat deja pasul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: